Boek
Nederlands
Na de Tweede Wereldoorlog krijgen Saffron Courtney en haar man te maken met het gewelddadige verzet tegen de koloniale overheersing in Kenia en met machtsbeluste oud-nazi’s.
Titel
Courtney's erfenis
Auteur
Wilbur Smith
Medewerker
David Churchill
Vertaler
Anne-Marieke Buijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Legacy of war
Uitgever
Amsterdam: Xander, 2021
463 p.
ISBN
9789401613972 (paperback)

Besprekingen

Twintigste deel in de ‘Courtney-serie’. De Tweede Wereldoorlog is al een paar jaar ten einde. Saffron Courtney en haar Duitse echtgenoot Gerhard hebben het overleefd en wonen nu in Kenia, Saffrons vaderland. Ze hebben een mooi huis in de wildernis in Masai-gebied. Daar is het rustig, maar elders in Kenia is steeds meer verzet tegen de koloniale overheersing. De gewelddadige guerrillabeweging, de Mau Mau, is er actief. Natuurlijk krijgen ook de Courtneys hiermee te maken. Verder is Gerhards nazi-broer Konrad nog steeds op vrije voeten zodat Saffron en Gerhard ook de strijd aan moeten gaan met oud-nazi’s. Vlot geschreven avonturenverhaal boordevol spanning en actie en ook wat romantiek. De personages blijven van bordkarton maar dat zal het leesplezier niet drukken. Historische achtergrondinformatie wordt gegeven. Niet voor de weekhartigen, geweld wordt niet geschuwd. Vaardig gebracht formulewerk. Natuurlijk het leukst voor wie de andere delen ook kent, maar er wordt genoeg uitgelegd ove…Lees verder

Over Wilbur Smith

CC BY 2.0 - Foto van/door jimincairns

Wilbur Addison Smith (Broken Hill, 9 januari 1933 – Kaapstad, 13 november 2021) was een Zuid-Afrikaans schrijver wiens romans zich voornamelijk in Afrika afspelen.

Levensloop

Smith werd geboren in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia) en genoot zijn opleiding in Zuid-Afrika waar hij Michaelhouse en Rhodes University doorliep. Zijn eerste roman schreef hij terwijl hij werkzaam was voor de Salisbury Inland Revenue, de Rhodesische belastingdienst. Later woonde hij vooral in Londen maar hij voelde zich nog steeds sterk verbonden met de mensen en natuur van het Afrikaanse continent.

Smith overleed op 88-jarige leeftijd thuis in zijn woonplaats Kaapstad.

Bibliografie

Ballantyne-serie

  • 1980 A Falcon Flies; ook: Flight of the Falcon; (Ned. vert.: 1982; De klauw van de valk; door: Hugo Kuipers)
  • 1981 Men of Men; (Ned. vert.: 1982; Lees verder op Wikipedia

Suggesties