Boek
Nederlands

De prooi van de tijger

Wilbur Smith (auteur), Tom Harper (medewerker), Annemarieke Schaap (vertaler)
Tom Courtney is een succesvolle zakenman in Afrika, maar hij ondervindt hinder van de stijgende macht van de Britse Oost-Indische Compagnie en besluit naar India te reizen.
Titel
De prooi van de tijger
Auteur
Wilbur Smith
Medewerker
Tom Harper
Vertaler
Annemarieke Schaap Willemien Werkman Maya Denneman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The tiger's prey
Uitgever
Amsterdam: Xander, 2017
430 p.
ISBN
9789401608046 (paperback)

Besprekingen

Aan het begin van de achttiende eeuw is Tom Courtney met zijn vrouw voor handel onderweg van Afrika naar India. Hij lijdt schipbreuk vanwege een storm en belandt bij vijandige Indiërs. Het zwaard dat in zijn familie van vader op zoon wordt doorgegeven, wordt van hem gestolen. Zijn missie om het zwaard terug te krijgen, levert hem nog meer problemen en bloedige gevechten op. Tussendoor wordt hij geconfronteerd met familieleden waar hij het bestaan nog niet van kende. De auteur (1933) publiceert sinds 1964 diverse boeken over de familie Courtney, die zich meestal in Afrika en/of India afspelen. De plot bevat veel toeval en moet het vooral hebben van de gewelddadige taferelen, wrede martelingen en seksscènes. De doden vallen bij bosjes, zowel bij de kwaden als bij de goeden.

Over Wilbur Smith

CC BY 2.0 - Foto van/door jimincairns

Wilbur Addison Smith (Broken Hill, 9 januari 1933 – Kaapstad, 13 november 2021) was een Zuid-Afrikaans schrijver wiens romans zich voornamelijk in Afrika afspelen.

Levensloop

Smith werd geboren in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia) en genoot zijn opleiding in Zuid-Afrika waar hij Michaelhouse en Rhodes University doorliep. Zijn eerste roman schreef hij terwijl hij werkzaam was voor de Salisbury Inland Revenue, de Rhodesische belastingdienst. Later woonde hij vooral in Londen maar hij voelde zich nog steeds sterk verbonden met de mensen en natuur van het Afrikaanse continent.

Smith overleed op 88-jarige leeftijd thuis in zijn woonplaats Kaapstad.

Bibliografie

Ballantyne-serie

  • 1980 A Falcon Flies; ook: Flight of the Falcon; (Ned. vert.: 1982; De klauw van de valk; door: Hugo Kuipers)
  • 1981 Men of Men; (Ned. vert.: 1982; Lees verder op Wikipedia