Boek
Nederlands
In deze herinneringen beschrijft de Zuid-Afrikaanse auteur (1933) de ervaringen die zijn leven en schrijven bepaalden.
Onderwerp
Smith, Wilbur
Titel
Luipaardrots
Auteur
Wilbur Smith
Vertaler
Janet Limonard
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
On Leopard Rock
Uitgever
Amsterdam: Xander Uitgevers, 2018
349 p., [16] p. foto's
ISBN
9789401609258 (paperback)

Besprekingen

In zijn autobiografie beschrijft de auteur (1933) de ervaringen die zijn leven en werk bepaalden. Ook vertelt hij over de vele nieuwe mogelijkheden die hij kreeg toen de boeken die hij schreef internationaal een succes waren. Geboren in Zambia, groeide hij op en werd hij opgeleid in Zuid-Afrika. Hij bewonderde zijn ondernemende vader, een veeboer, die niet blij was dat hij schrijver of journalist wilde worden. De liefde voor kunst en boeken erfde hij van zijn moeder. Hij ging naar twee kostscholen en werd aan een universiteit opgeleid tot accountant. Zijn eerste roman werd door grote uitgevers geweigerd, maar de tweede ‘Het goud van Natal’* werd in 1964 uitgegeven, was een internationale bestseller en werd verfilmd. Vele andere bestsellers volgden. De Zuid-Afrikaanse, nu in Londen wonende auteur schrijft (historische) avonturenromans die internationale bestsellers zijn. In deze goed vertaalde herinneringen laat hij in zijn bekende stijl heel goed en ook heel boeiend zien, zeker voor w…Lees verder

Over Wilbur Smith

CC BY 2.0 - Foto van/door jimincairns

Wilbur Addison Smith (Broken Hill, 9 januari 1933 – Kaapstad, 13 november 2021) was een Zuid-Afrikaans schrijver wiens romans zich voornamelijk in Afrika afspelen.

Levensloop

Smith werd geboren in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia) en genoot zijn opleiding in Zuid-Afrika waar hij Michaelhouse en Rhodes University doorliep. Zijn eerste roman schreef hij terwijl hij werkzaam was voor de Salisbury Inland Revenue, de Rhodesische belastingdienst. Later woonde hij vooral in Londen maar hij voelde zich nog steeds sterk verbonden met de mensen en natuur van het Afrikaanse continent.

Smith overleed op 88-jarige leeftijd thuis in zijn woonplaats Kaapstad.

Bibliografie

Ballantyne-serie

  • 1980 A Falcon Flies; ook: Flight of the Falcon; (Ned. vert.: 1982; De klauw van de valk; door: Hugo Kuipers)
  • 1981 Men of Men; (Ned. vert.: 1982; Lees verder op Wikipedia