Boek
Nederlands
Wanneer de dochter van een multimiljardair door piraten wordt gekidnapt, gaat haar moeder samen met haar veiligheidschef in de tegenaanval.
Titel
Op volle zee
Auteur
Wilbur Smith
Vertaler
Jasper Mutsaers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Those in peril
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2011
367 p. : ill.
ISBN
9789022559703 (paperback)

Besprekingen

Wanneer haar man sterft, erft Hazel Bannock een immens oliebedrijf. Een lucratieve gok maakt haar tot een van de rijkste vrouwen ter wereld. Wanneer ze haar olievelden in het emiraat Abu Zara controleert, wordt haar luxejacht, met aan boord haar dochter Cayla, door piraten geënterd. Hun losprijs is tien miljard dollar, een absurd hoog bedrag. Hazels relaties in het Witte Huis willen haar niet helpen omdat ze niet willen onderhandelen met terroristen en omdat ze geen geweld willen gebruiken. Ze hebben hun vingers al te vaak verbrand en de mislukte raid om de Amerikaanse gijzelaars in hun ambassade in Teheran te bevrijden, zit nog in het collectief geheugen. Daarom doet Hazel Bannock een beroep op Hector Cross, wiens firma Cross Bow Security instaat voor de beveiliging van Bannock Oil Corp en die een uitstekende reputatie geniet.
Gedegen research brengt aan het licht dat Cayla is ontvoerd door de bende van Mohammed Khan Tippoo Tip, allemaal legendarische krijgers, afschrikwekkende …Lees verder
Hazel Bancock is de eigenaar van Bancock Oil, een miljardenbedrijf. In de Indische oceaan wordt haar jacht met aan boord haar dochter gekaapt en er wordt een losgeld van 20 miljard geëist. Hazel Bancock roept de hulp in van Hector Cross, eigenaar van het beveiligingsbedrijf dat voor Bancock Oil werkt en ex-navy SEAL. Met zijn team slaagt Cross erin om de dochter te bevrijden uit de klauwen van een Somalische krijgsheer. Alles lijkt opgelost en vredig, maar helaas. Een spannend en actueel verhaal over Somalische kapers, hun methoden en de wreedheden die plaatsvinden. Verbind de 'normale' kapers met Al Qaida en alles wordt een factor tien erger met expliciet beschreven martel- en verkrachtingsscènes, weggeschoten hoofden en andere ledematen. Daarnaast heel wat expliciete seksscènes. Nadeel van dat alles is dat de personages types worden: de rijke weduwe die hongert naar een man, de ruwe machovechtersbaas die uiteindelijk in haar bed belandt, de wrede, onbetrouwbare vijand die bij het aa…Lees verder

Over Wilbur Smith

CC BY 2.0 - Foto van/door jimincairns

Wilbur Addison Smith (Broken Hill, 9 januari 1933 – Kaapstad, 13 november 2021) was een Zuid-Afrikaans schrijver wiens romans zich voornamelijk in Afrika afspelen.

Levensloop

Smith werd geboren in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia) en genoot zijn opleiding in Zuid-Afrika waar hij Michaelhouse en Rhodes University doorliep. Zijn eerste roman schreef hij terwijl hij werkzaam was voor de Salisbury Inland Revenue, de Rhodesische belastingdienst. Later woonde hij vooral in Londen maar hij voelde zich nog steeds sterk verbonden met de mensen en natuur van het Afrikaanse continent.

Smith overleed op 88-jarige leeftijd thuis in zijn woonplaats Kaapstad.

Bibliografie

Ballantyne-serie

  • 1980 A Falcon Flies; ook: Flight of the Falcon; (Ned. vert.: 1982; De klauw van de valk; door: Hugo Kuipers)
  • 1981 Men of Men; (Ned. vert.: 1982; Lees verder op Wikipedia