Dvd
Chinees
Wanneer een politieke gevangene na twintig jaar werkkamp thuis komt, blijkt dat zijn vrouw aan geheugenverlies lijdt en dat ze niets meer van hem wil weten.
Titel
Coming home
Regisseur
Yimou Zhang
Componist
Chen Qigang 1951-
Acteur
Gong Li Chen Daoming
Uniforme titel
Gui lai
Taal
Chinees
Uitgever
Lumière, 2015
1 dvd-video
Oorspr. opname
2014
Speelduur
109 min.
Aantekening
Mandarijn gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5425019008857
mooov

Besprekingen

Chinese film (2014) van Zhang Yimou (Het rode korenveld, Raise the Red Lantern), die zich afspeelt tijdens de Culturele Revolutie en de nasleep daarvan. Wanneer dissident Lu Yanshi na twintig jaar werkkamp thuis komt, blijkt dat zijn vrouw (gespeeld door Gong Li, de muze van Yimou), aan geheugenverlies lijdt en dat ze helemaal niks meer van hem wil weten. Samen met zijn dochter probeert hij, gedreven door liefde, weer contact met haar te krijgen. 'De pogingen van de man om zijn vrouw vervolgens terug te krijgen en haar geheugen via pianospel wakker te kussen zijn van een grote schoonheid. 'Coming Home' overstijgt daarmee ook dat ene Chinese verhaal. Het gaat over iedereen die een geliefde kwijtraakt', schrijft Belinda van der Graaf (Trouw 18-12- '14) en geeft 4 sterren. Ook Marco Weijers (Telegraaf 18-4-'15) is onder de indruk: ' Regisseur Zhang Yimou toont hoe doodgewone mensen door een systeem worden geslachtofferd, maar ook hoe zij zich plooien rond de mogelijkheden die hen rester…Lees verder

Over Yimou Zhang

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Caracas1830

Zhang Yimou (Chinees: 張藝謀 / 张艺谋) (Xi'an, 2 april 1950) is een Chinese filmregisseur.

Zhang maakt deel uit van een groep filmmakers die de 'Vijfde Generatie' wordt genoemd. Deze groep is na de Culturele Revolutie begonnen met films maken. De films van de vijfde generatie durven het oude stramien van de Chinese film te doorbreken door het China dat ze kennen te ontmantelen. De films hebben niet het socialistische heroïsme van de arbeider dat in de films onder Mao Zedong gebruikelijk was. Van deze groep maken ook Chen Kaige en Zhang Junzhao deel uit.

Zhang Yimou groeide op in het socialistische China en is hierdoor sterk gevormd. Door zijn werk als fotograaf werd hij toegelaten op de filmacademie. Zhang heeft in 1982 zijn opleiding tot filmmaker afgerond aan de filmacademie in Peking. Voordat hij filmmaker werd was hij werkzaam als fotograaf.

De actrice Gong Li is een tijdlang Zhangs muze geweest, ze speelde in vele van zijn films, o.a. Raise the Red Lan…Lees verder op Wikipedia