Livre
Néerlandais

Beroemd

Alan MacDonald (auteur), David Roberts (dessinateur), Marieke Van Hooff (traducteur)
Rik doet auditie voor de hoofdrol in de musical Oliver. Maar die rol gaat al naar zijn aartsrivaal Willem Wijsneus. Rik krijgt een rol als hond. Die speelt hij heel fanatiek. AVI-M5. Vanaf ca. 8 jaar.
Niveau de lecture
AVI M5, AVI 6
Titre
Beroemd / [ill.] David Roberts ; met woorden van Alan MacDonald & Marieke Van Hooff ; vertaald door Marieke Van Hooff
Auteur
Alan MacDonald 1958-
Dessinateur
David Roberts 1970-
Traducteur
Marieke Van Hooff
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Fame!
Édition
1
Éditeur
Sint-Niklaas: Abimo, 2015
31 p. : ill.
ISBN
9789462343368 (hardback)

Commentaires

Deeltje uit de reeks 'Vieze Rik'* bedoeld als leesoefenstof op niveau AVI-M5, waarin hoofdpersoon Rik auditie doet voor de hoofdrol in de musical Oliver. Helaas is de rol al vergeven aan zijn aartsrivaal Willem Wijsneus, het neefje van regisseur juf Glitter, die ook de rollen verdeelt. Rik krijgt toch een (honden)rol en neemt zich voor die zo goed mogelijk te spelen, maar veel ruimte voor eigen invulling krijgt hij niet. Toch slaagt hij erin tijdens de opvoering(ongewild) de boel in het honderd te laten lopen en brengt hij zijn tekst ('WAF') vol overgave, waardoor hij de ster van de avond is. Het verhaal in vier hoofdstukken kent geen introductie, is chronologisch opgebouwd en heeft een ruime bladspiegel, korte zinnen en een duidelijk lettertype. Wat opvalt is dat Rik op neuspeuteren na niets doet wat je vies zou kunnen noemen. De grappig bedoelde pentekeningen lijken op wat karikaturale kindertekeningen. Achterin wordt verwezen naar een website over Rik, waarmee je eigen vieze liedje…Lire la suite

Vieze Rik. Beroemd

Voor diegenen die Rik nog niet kennen: hij is een slordige ongewassen en neuspeuterende jongen die nogal wat dingen in het honderd laat lopen. In dit deel, want Vieze Rik bestaat al uit zes delen, heeft hij het in zijn hoofd gehaald om auditie te doen voor de musical Oliver. Rik kan echt niet zingen maar hij is van het tegendeel overtuigd. Hij oefent overal tot wanhoop van wie het moet aanhoren. Op de auditie is hij als laatste aan de beurt en dan is hij zijn tekst kwijt. Tenslotte krijgt hij de bijrol van hond met een tekst bestaand uit één woord: 'Waf!'. Omdat Rik eigengereid is loopt het tijdens de repetities al vaak mis en op de première veroorzaakt hij, ongewild, de totale chaos. Rik zegt enkele keren dat hij 'projecteert' als hij oefent. Wat hij daarmee bedoelt is niet duidelijk tenzij het een woordspeling zou zijn. Op p. 20 staat: Meestal moest hij achter meneer De Dril aanlopen. Die speelde Bill Sikes. Wie speelt hier wie? Duidelijker zou zijn: die werd gespeeld door Bill S…Lire la suite

À propos de Alan MacDonald

Alan MacDonald, né le 14 août 1961 à Perth, est un avocat et auteur-compositeur australien, ancien batteur et fondateur de The Triffids.

Biographie

Fils d'un professeur à l'Université d'Australie-Occidentale, Bill MacDonald et d'une pédiatre, Judy Henzell, il est le cadet d'une famille de quatre enfants comportant deux frères ainés et une sœur.

Il suit l'école à Perth où il devient ami avec David McComb. En 1976, avec ce dernier, il fonde le groupe Dalsy, renommé Blök Music puis The Triffids en hommage au roman de John Wyndham Le Jour des Triffides. McComb et MacDonald écrivent et interprètent les chansons avec Phil Kakulas, qui rejoindra plus tard le groupe Blackeyed Susans, Andrew McGowan, Julian Douglas-Smith, et plus tard Byron Sinclair, Will Akers et Margaret Gillard.

En fin d'année…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions