Livre
Néerlandais

Manieren om naar huis terug te keren : roman

Alejandro Zambra (auteur), Luc De Rooy (traducteur)
Een jongeman die opgroeide in Chili onder de dictatuur van Pinochet, krijgt later te maken met een heel andere politieke realiteit.
Titre
Manieren om naar huis terug te keren : roman
Auteur
Alejandro Zambra
Traducteur
Luc De Rooy
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Formas de volver a casa
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Karaat, 2012
196 p.
ISBN
9789079770076 (paperback)

Commentaires

In de boeken van de Chileense auteur Alejandro Zambra resoneert steeds een geschiedenis mee waarover alleen gezwegen lijkt te kunnen worden. In zijn derde roman, Manieren om naar huis terug te keren blijkt het opnieuw moeilijk om het verleden in een alles omvattend verhaal te vertellen.
Het eerste deel van de roman speelt zich af in 1985, tijdens de dictatuur van Pinochet. Een negenjarig jongentje krijgt een geheimzinnige opdracht van de drie jaar oudere Claudia. Hij moet haar oom Raúl in de gaten houden, maar hij weet niet precies waarom. De suggestie wordt meermaals gewekt dat Raúl een communist of terrorist is. Die verdenking begint ook op de rest van de familie af te stralen. Dan wordt de jonge verteller medegedeeld dat het niet langer nodig is om Raúl in de gaten te houden. Waarom is niet duidelijk. Hij lijkt een ‘secundair personage’ in een verhaal waarvan hij de strekking niet goed kan achterhalen.
In het tweede deel komt een jonge schrijver aan het woord, die vers…Lire la suite
De hoofdpersoon in deze roman is een jongen die opgroeit in Chili in de jaren ’80, toen de militaire dictator Pinochet aan de macht was. We zien hem in het midden van de jaren ’80 als jongetje van negen en vlak voor de laatste verkiezingen in 2010, als jonge dertiger. Als kind raakt hij bevriend met een zekere Claudia, wier vader onder een valse naam hun buurman is. Pas later, als hij Claudia opnieuw ontmoet, begrijpt hij dat die man ondergedoken was, als tegenstander van het regime. Het verhaal wordt fragmentarisch verteld en veel wordt aan de fantasie van de lezer overgelaten. De titel verwijst letterlijk naar het feit dat hij Claudia naar het ouderlijk huis meeneemt en figuurlijk naar zijn vergeefse pogingen om zijn ouders te begrijpen. Enige kennis van de recente geschiedenis van Chili strekt tot aanbeveling (de vertaler geeft hier helaas niet altijd blijk van). De Chileense schrijver (1975) wordt door velen gezien als de opvolger van Roberto Bolaño. Dit is zijn derde roman. De vo…Lire la suite

À propos de Alejandro Zambra

Alejandro Zambra, né le 24 juillet 1975 à Santiago, est un écrivain chilien.

Biographie

Après l'obtention d'une licence en littérature hispanique de l'université du Chili, il s'installe en 1997 à Madrid. En Espagne, il étudie au Conseil supérieur de la recherche scientifique où il complète une maîtrise en philologie espagnole.

Admirateur des œuvres de Ezra Pound et de Marcel Proust, il fait paraître en 2006 son premier roman Bonsaï, qui obtient un gros succès critique et public, avant d'être adapté au cinéma en 2011.

Docteur en littérature de l'université pontificale catholique du Chili, il enseigne la littérature à l'université Diego Portales.

Il est également co-directeur, avec Andrés Anwandter, du magazine de poésie Humo et publie des critiques littéraires et des chroniques dans divers journaux, d…En lire plus sur Wikipedia