Livre
Néerlandais

De andere kant van de stilte : roman

André Brink (auteur)

De andere kant van de stilte : roman

Titre
De andere kant van de stilte : roman
Auteur
André Brink 1935-2015
Langue
Néerlandais
Langue originale
Afrikaans
Titre original
Anderkant die stilte
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2003
358 p.
Note
Vertaling gebaseerd op de Engelse publicatie The other side of silence
ISBN
90-290-7302-0

Commentaires

Kennis van de avond (het eerste boek ooit in Zuid-Afrika dat onder het apartheidsregime werd verboden, zogezegd omwille van de vrijmoedige seksuele passages erin), De muur van de pest, Geruchten van regen, Houd-den-Bek, De Duivelsvallei... wie ook maar enigszins vertrouwd is met de moderne Zuid-Afrikaanse literatuur, weet dat het hier gaat om titels van André Brink. Zijn romans worden over de hele wereld gelezen, ze zijn vertaald in 35 talen. Eind vorig jaar verscheen Anderkant die stilte, nu in het Nederlands te lezen onder de titel De andere kant van de stilte.

"Hier heerst alleen stilte, een stilte van afstand en ruimte, te diep zelfs voor angst, te alomtegenwoordig". Meteen al op de aanvangsbladzijde van De andere kant van de stilte wordt de lezer meegezogen in wat het levensverhaal zal worden van Hannah X, de vrouw die haar gezicht verborgen houdt achter een 'tuitkappie', een hoofddeksel met een grote kap. Alleen al …Lire la suite
De Zuid-Afrikaan Brink (1935) heeft grote bekendheid verworven met zijn romans die zich ten tijde van de apartheid afspelen, of zoals 'Donkermaan' ten tijde van de post-apartheid. Deze nieuwste roman speelt zich in een andere tijd en in een ander deel van Afrika af, te weten het begin van de 20e eeuw in de Duitse kolonie Zuid-West-Afrika. Het beschrijft het verschrikkelijke levensverhaal van het Duitse weesmeisje Hanna X, dat op zoek naar een betere toekomst in deze kolonie terechtkomt. In het eerste gedeelte, waarin we al snel horen dat Hanna op gruwelijke wijze is verminkt, vernemen we via flashbacks haar treurige jeugd in het weeshuis en als dienstmeisje bij talloze gezinnen. Telkens draait haar leven om mishandeling en misbruik. Het tweede gedeelte speelt zich geheel af in de woestijn waar Hanna met een groepje slachtoffers van wreedheden doorheentrekt met als missie: wraak op de kolonisten. Brink weet het leed invoelbaar te beschrijven, zonder dat het sentimenteel wordt. De kriti…Lire la suite

À propos de André Brink

CC BY-SA 3.0 - Image by Seamus Kearney

André Brink (né le 29 mai 1935 à Vrede et mort le 6 février 2015) est un écrivain sud-africain d'expressions afrikaans et anglaise. En 1980, il obtient le prix Médicis étranger pour son roman Une saison blanche et sèche.

Biographie

André Philippus Brink est né dans une famille afrikaner descendant de colons boers, présents en Afrique depuis trois siècles. Son père était magistrat et sa mère institutrice.

Il effectue la première partie de ses études supérieures (1953-1959) à l'université de Potchefstroom (Afrique du Sud), où il obtient une licence, deux maîtrises (d'afrikaans et d'anglais) et un diplôme d'aptitude à l'enseignement.

Il poursuit ses études en littérature comparée en France (1959…En lire plus sur Wikipedia