Livre
Néerlandais

De bidsprinkhaan : een waar verhaal

André Brink (auteur)

De bidsprinkhaan : een waar verhaal

Commentaires

Begin november berichtte Bram Vermeulen ('NRC Handelsblad') in vrij donkere bewoordingen over de toekomst van Zuid-Afrika: "Na het einde van de apartheid zou eindelijk de onschuld regeren, maar doemdenken en geweld overheersen". Een neerwaartse spiraal van misdaad en bloedvergieten lijkt het land in zijn greep te houden. Nadine Gordimer kon het aan den lijve ondervinden; de bejaarde Nobelprijswinnaar werd thuis beroofd, in het gezicht geslagen en opgesloten. Charles Nqakula, de Zuid-Afrikaanse minister van Veiligheid, deed er nog een schepje bovenop door te stellen dat iedereen die zeurt over de escalerende misdaad, het land maar moest verlaten. André Brink, wiens dochter het slachtoffer was van een overval, is behoorlijk in zijn wiek geschoten over Nqakula's uitlating: "Het Zuid-Afrika van Nelson Mandela is in een ravijn aan het vallen". Voor Etienne Van Heerden gaat het land naar de verdoemenis: "De virussen van geweld en criminaliteit, van verwaarlozing en corruptie. Het land is en…Lire la suite
Sinds 1973 is Brink (1935) een van Zuid-Afrika’s meest besproken auteurs. Hij kreeg toen als eerste blanke schrijver met zijn roman ‘Kennis van de avond’ te maken met de destijds heersende censuur. Talloze kritische politieke en enkele postapartheid romans later verschijnt deze historische roman, een genre dat hij eerder al beoefende in ‘De andere kant van de stilte’. Hoofdpersoon is Kupido Kakkerlak, een als onvrij geboren lid van de Khoistam, wiens leven in het teken komt te staan van het christelijke geloof. Het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw en na een leven vol zonden (alcoholisme, ontrouw) maakt Kupido kennis met de zendelingen en bekeert hij zich, waarna hij ook zelf zendeling wordt. In 3 afdelingen vertelt Brink dit waargebeurde levensverhaal, waarin thema’s als machtsmisbruik, blanke overheersing, bijgeloof (zoals m.b.t. de bidsprinkhaan), magisch-realisme, eenzaamheid en (geestelijke) armoede een rol spelen. Brink heeft oog voor de schoonheid van inheemse tradities en…Lire la suite

À propos de André Brink

CC BY-SA 3.0 - Image by Seamus Kearney

André Brink (né le 29 mai 1935 à Vrede et mort le 6 février 2015) est un écrivain sud-africain d'expressions afrikaans et anglaise. En 1980, il obtient le prix Médicis étranger pour son roman Une saison blanche et sèche.

Biographie

André Philippus Brink est né dans une famille afrikaner descendant de colons boers, présents en Afrique depuis trois siècles. Son père était magistrat et sa mère institutrice.

Il effectue la première partie de ses études supérieures (1953-1959) à l'université de Potchefstroom (Afrique du Sud), où il obtient une licence, deux maîtrises (d'afrikaans et d'anglais) et un diplôme d'aptitude à l'enseignement.

Il poursuit ses études en littérature comparée en France (1959…En lire plus sur Wikipedia