Livre
Néerlandais

Spiegel : roman

André Brink (auteur)
Als een blanke architect in het Zuid-Afrika van na de apartheid met een zwarte huid wakker wordt, leidt dat tot wezenlijke vragen die zijn zekerheden ondermijnen.
Titre
Spiegel : roman
Auteur
André Brink 1935-2015
Titre uniforme
Spieël
Langue
Néerlandais
Langue originale
Afrikaans
Titre original
Mirror
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2008
150 p.
Note
Vormt samen met De blauwe deur (dl. 1) en Appassionata (dl. 3) een trilogie Bij de vertaling is gebruikgemaakt van zowel de Engelse als de Zuid-Afrikaanse versie
ISBN
9789029082266

Commentaires

De korte roman Spiegel is het middenstuk van een trilogie waarin André Brink op zoek gaat naar de wortels van de persoonlijke identiteit die blank en zwart in het nieuwe Zuid-Afrika nog vaak van elkaar gescheiden houdt. In 2007 verscheen De blauwe deur, voor volgend jaar is nu reeds het sluitstuk aangekondigd, dat Appassionata zal heten. In Spiegel wordt het leven van de 42-jarige blanke architect Steve ? die in Kaapstad woont en zijn toewijding en verantwoordelijkheid tegenover zijn land wil concretiseren met een gedurfd project in de township Khayemitsha ? op een morgen bruusk overhoop gehaald wanneer hij in de spiegel vaststelt dat hij zwart is geworden. Hoe hij daarmee omgaat en zich tegenover zijn omgeving wil en moet rechtvaardigen, wordt door Brink via een snelle opeenvolging van gebeurtenissen geëvoceerd. Het relaas van een dag uit Steves totaal gewijzigde leven volstaat voor de auteur om de pijnpunten van zijn land bloot te leggen. Het lijkt erop d…Lire la suite
Met Gordimer, Coetzee en Breytenbach behoort André Brink (1935) tot de grootste Zuid-Afrikaanse schrijvers, wereldwijd vertaald en geprezen, Nobelprijswaardig. In deze nieuwe, korte roman vertelt hij het verhaal van een blanke architect in het nieuwe Zuid-Afrika die met een zwarte huid wakker wordt. Dat leidt tot wezenlijke vragen die zijn zekerheden ondermijnen. In de beschreven dag vinden ook nog eens schokkende gebeurtenissen plaats die de chaos compleet maken. Brink toont ons de vragen van het nieuwe Zuid-Afrika in een zinderende roman vol erotiek en geweld. Het verhaal is bijzonder slim gecomponeerd, meeslepend verteld en glashelder. Toch blijft de lezer met veel vragen achter en dat is precies de bedoeling. Brink tovert het ene na het andere meesterwerk tevoorschijn, waarin hij zich zowel psycholoog en filosoof als maatschappelijk geëngageerd schrijver en inspirerend verteller betoont. Een kort maar krachtig staaltje meesterschap. Gebonden op pocketformaat; vrij kleine druk.

À propos de André Brink

CC BY-SA 3.0 - Image by Seamus Kearney

André Brink (né le 29 mai 1935 à Vrede et mort le 6 février 2015) est un écrivain sud-africain d'expressions afrikaans et anglaise. En 1980, il obtient le prix Médicis étranger pour son roman Une saison blanche et sèche.

Biographie

André Philippus Brink est né dans une famille afrikaner descendant de colons boers, présents en Afrique depuis trois siècles. Son père était magistrat et sa mère institutrice.

Il effectue la première partie de ses études supérieures (1953-1959) à l'université de Potchefstroom (Afrique du Sud), où il obtient une licence, deux maîtrises (d'afrikaans et d'anglais) et un diplôme d'aptitude à l'enseignement.

Il poursuit ses études en littérature comparée en France (1959…En lire plus sur Wikipedia