Livre
Néerlandais

Phoenix : de memoires van Abel Sikkink

Bert Wagendorp (auteur)

Phoenix : de memoires van Abel Sikkink

Dans la série:
Winterswijk, de Achterhoek, 1847. Armoede en honger teisteren het land. Vanaf de kansel schetsen dominees een toekomst in Amerika, het beloofde paradijs op aarde. Zoals zoveel andere Achterhoekers besluiten ook de ouders van Abel Sikkink te vertrekken, zij gaan naar Sheboygan, in de staat Wisconsin. Onderweg voltrekt zich echter een verschrikkelijk drama. Tot op de dag van vandaag, 175 jaar later,
Titre
Phoenix : de memoires van Abel Sikkink
Auteur
Bert Wagendorp
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2022
397 p. : ill.
ISBN
9789493256187 (hardback)

Commentaires

Het ongeluk tegemoet gevaren

Bert Wagendorp schrijft een meeslepende historische roman over een (fictieve) nazaat van Oost-Nederlandse emigranten die in 1847 verdronken in Lake Michigan.

Als in de nacht van 21 november 1847 de stoomboot Phoenix in brand vliegt, vlucht de bemanning met de enige twee reddingsboten het onstuimige Lake Michigan op, de kapitein voorop.

De 135 emigranten uit de Oost-Nederlandse regio Achterhoek die op weg zijn naar Sheboygan, naar een fonkelnieuw, beter leven, hebben geen schijn van kans. 124 van hen vinden de dood in die hel van water en vuur, de meeste slachtoffers zijn kinderen. In Bert Wagendorps historische roman Phoenix, het eerste deel van de trilogie De memoires van Abel Sikkink, overleeft een negenjarig jongetje de ramp.

Vijf jaar geleden werd er in Winterswijk, waar de meeste onfortuinlijken vandaan kwamen, een monument onthuld ter nagedachtenis aan de ramp waarvan de precieze toedracht nooit is achterhaald. Er gaan verhalen dat er te weinig water in de stoomketel zat, dat de bemanning stomdronken was.

Tussen 1840 en 1890 vertrokken 2.700 van de 7.000 inwoners van Winterswijk naar de VS, om economische en r…Lire la suite