Livre
Néerlandais
Een aanklacht tegen de Franse elite, die het misbruik van een jongen van 15 jaar oogluikend toeliet, en een confrontatie met een stiefvader die de schuld van de incest bij het slachtoffer legt.
Titre
Een grote familie
Auteur
Camille Kouchner 1975-
Traducteur
Nele Ysebaert
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
La familia grande
Éditeur
Amsterdam: De Geus, © 2021
192 p.
ISBN
9789044545470 (paperback)

Commentaires

Schokkende debuutroman over een jeugd in zogenaamde vrijheid

'Vrijheid, vrijheid', is het adagium van de moeder van Camille Kouchner (1975), Évelyne Pisier, politicoloog. Camille geniet intens van de vijf à tien minuten die ze elke middag met haar moeder doorbrengt in haar werkkamer; de rest van de tijd worden zij en haar twee broers overgelaten aan kindermeisjes. Haar vader (mede-oprichter van Médecins sans frontières en later minister) is of kwaad of afwezig en na de scheiding (waarover de kinderen niet moeten zeuren) lijkt Camilles stiefvader, Olivier, een lot uit de loterij. Om hem heen verzamelt zich elke zomer een hele trits vrienden met hun kinderen, om samen de vakantie door te brengen in een huis in Zuid-Frankrijk. Ze leven als in een commune: bloot, etend, drinkend, spelend en hun linkse idealen bediscussiërend - niemand is te jong voor het debat. En, zoals later blijkt in Een grote familie, ook niet voor seks. De schokkende debuutroman van advocaat Camille Kouchner over egoïstische volwassenen…Lire la suite

'Ik weet niet waarom mijn ouders zijn getrouwd', schrijft Camille. Na de scheiding hertrouwt haar moeder. Haar nieuwe, flamboyante echtgenoot zal zich jarenlang vergrijpen aan Victor, de tweelingbroer van Camille. Het niet noemen van de naam van haar narcistische stiefvader, maakt de aanklacht en de confrontatie nog zwaarder. Een belangrijke rol bij de instandhouding van het misbruik speelt de ‘omerta’, het zwijgen van de omgeving. Angst van vrienden en familie voor het invloedrijke stel, conformisme en lafheid, zorgen ervoor dat zij wegkeken. Door dit boek staat de verjaringstermijn van incest ter discussie. De auteur is de dochter van twee belangrijke Franse kopstukken: Bernard Kouchner, oprichter van Artsen Zonder Grenzen, en Évelyne Pisier, hoogleraar politicologie en publiek recht. Met het boek, in een ruk uit te lezen, wilde de auteur haar familie bevrijden van een zware last. Alle aandacht is nodig om de schijnwerpers ook te richten op andere gevallen die verborgen blijven. Een…Lire la suite

À propos de Camille Kouchner

Camille Kouchner, née le 17 juin 1975 à Paris, est une avocate et universitaire française, maître de conférences en droit privé.

Biographie

Famille

Camille Kouchner naît le 17 juin 1975, fille du médecin et homme politique Bernard Kouchner et de l’écrivaine et politologue Évelyne Pisier. Elle est la nièce du mathématicien Gilles Pisier et de l’actrice et romancière Marie-France Pisier. À la suite du divorce de ses parents en 1984, elle est partiellement élevée par le second mari de cette dernière, le politologue Olivier Duhamel. Elle a deux frères dont un jumeau, ainsi qu'une demi-sœur et un demi-frère adoptés par sa mère et Olivier Duhamel.

Elle a deux enfants, et un beau-fils, avec le scénariste et réalisateur Tho…En lire plus sur Wikipedia