Een rijke jonge vrouw wordt zo mishandeld door haar man dat ze vlucht met achterlating van haar zoontje en gaat zwerven. Pas na 26 jaar keert ze terug.
Titre
Het geheim
Auteur
Catherine Cookson
Traducteur
Margreet Van Muijlwijk
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The silent lady
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Boekerij, 2012
304 p.
ISBN
9789022562451 (hardback)

Commentaires

Londen, 1955. Aan de receptie van advocatenkantoor Armstrong & Zoon verschijnt een verwarde vrouw. Ze is gekleed in een gescheurde jas en hoed en is nauwelijks in staat om te spreken. De receptioniste wil haar de deur wijzen, maar aarzelt wanneer de vrouw de naam noemt van advocaat Armstrong. Ze stelt zich voor als mevrouw Baindor. Bij het horen van deze naam reageert de stomverbaasde Alexander onverwacht emotioneel. Blijkbaar is hij al een kwart eeuw op zoek naar Irene Baindor en nu staat ze voor hem, en dan nog in dezelfde kleding als die waarin ze laatst gezien is.
Irene was ooit een mooie, jonge vrouw met klasse, een muzikaal talent en moeder van een zoontje. Zij was gehuwd met de rijke, machtige en gevaarlijke Richard Baindor. Op een dag behandelde hij haar met zo’n wreedheid dat ze haar geheugen en bijna haar stem verloor. Na deze gewelddadige ruzie verdween zij op mysterieuze wijze. Wat heeft Irene al die jaren gedaan en waar was ze? Haar duistere verleden wordt geleidelij…Lire la suite
Een goede vriend, die ze jarenlang niet heeft gezien, begroet Irene na haar zangrecital hartelijk. Haar jaloerse man wordt zo woedend dat hij beiden probeert om te brengen. Iedereen, inclusief haar zoon denkt in die tijd (1929) dat de vrouw dood is, maar ze is door deze daad geestelijk zo gewond geraakt dat ze verward aan het zwerven is geslagen. Ze klopt uiteindelijk aan bij de goedwillende Bella, waar ze lange tijd onderdak vindt en uit angst nauwelijks het huis verlaat. Totdat ze in de jaren vijftig door een toeval haar zoon op het spoor komt, die arts blijkt te zijn geworden. Dan gaat, voor haar nog net op tijd, de bal aan het rollen. De laatste roman van Catherine Cookson (1906-1998), die meer dan zeventig titels op haar naam heeft staan, en nog altijd de (oudere) lezer(es) weet te boeien. Bijzondere sfeertekening van de crisistijd in Engeland, veel medeleven met de arme medemens, spannende opbouw van het verhaal en een vleugje romantiek. Kleine, heldere druk. .

Suggestions