Livre
Néerlandais

Het museum van oorlog

Claudio Magris (auteur), Linda Pennings (traducteur)
Titre
Het museum van oorlog
Auteur
Claudio Magris
Traducteur
Linda Pennings
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Non luogo a procedere
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
397 p.
ISBN
9789023455066 (paperback)
Plusieurs langues:

Commentaires

Alles is alleen maar oorlog

Roman. De veelvuldig bekroonde Italiaanse auteur Claudio Magris levert alweer een magistraal werk af, een totaalspektakel waarin oorlog centraal staat en de mens er bekaaid van afkomt.

In Triëst staat een museum van de oorlog op stapel. Onderzeeërs, tanks, kanonnen, jeeps, geweren, knotsen, speren, uniformen, koppels, laarzen, muurkranten, strooifolders, boeken, toespraken, luchtalarmsirenes: alles wat ooit van dichtbij of van ver met vernietiging, of de beschrijving van en oproep tot vernietiging te maken heeft gehad, zal in tientallen zalen worden uitgestald.

Projectleidster is Luisa Brooks, de dochter van een Italiaanse moeder van joodse afkomst en een Afro-Amerikaanse GI van Caribische origine. Maar wie was de man die al dat oorlogsmateriaal bij elkaar zocht en kocht? Een groot geleerde? Een maniakale verzamelaar? Een visionair? Een oplichter? Waarom offerde hij zijn 'carrière, vermogen, gezondheid, het welzijn van zijn gezin en ten slotte zijn eigen leven' op aan een 'Totaalmuseum van de Oorlog voor de komst van de Vrede en de ontmanteling van de Geschiedenis'? Wat gaat er overigens schuil achter die tege…Lire la suite

Met nagels en tanden geschreven

Roman. Claudio Magris richt met zijn jongste roman een indrukwekkend monument op tegen het vergeten.

Je hebt schrijvers die niet of nauwelijks weggaan uit hun stad of streek. Hun werk komt eruit gekropen en keert er altijd naar terug als een hond naar een been. Het zijn nestbevuilers die het nest als geen ander koesteren. Claus maakte cirkels rond Kortrijk, Joyce droomde over Dublin en Claudio Magris keert altijd terug naar Triëst.

Triëst ligt in de uiterwaarden van verschillende werelden. Midden-Europees en mediterraan, je hoorde er Duits, Italiaans, Sloveens en Jiddish. Je ruikt er de Balkan. Na de Tweede Wereldoorlog lag de stad aan het IJzeren Gordijn. Je bent er in een periferie. Maar van wat precies? Voor Magris is Triëst een perfect pars pro toto.

Hij hangt zijn verhaal op aan een obsessieve verzamelaar van oorlogstuig die de ambitie heeft om in een allesomvattend museum van de oorlog de vrede te bewerkstelligen. Diego de Henriquez (1909-1974) heeft echt bestaan, en ook zijn museum, het 'Museo della Guerra per la P…Lire la suite

Indrukwekkende roman van de bekroonde Italiaanse auteur (1939) over een naamloze verzamelaar (gebaseerd op ene Diego de Henriquez) van oorlogstuig uit Triëst die er een ‘Totaalmuseum van de Oorlog voor de komst van de Vrede en de ontmanteling van de Geschiedenis’ wil stichten. Nadat hij tijdens een mysterieuze brand omkomt, zijn ook een deel van zijn geheime notitieboekjes kwijt. Toeval, of het werk van de vroegere collaborateurs/beulen van het locale concentratiekamp, wier namen het zou bevatten? Louisa Brooks, kind van een Joodse moeder (haar geliefde oma kwam in het kamp om) en een zwarte GI, duikt als nieuwe projectleidster steeds obsessiever in ’s mans collectie en (dagboek)aantekeningen, op zoek naar de verdwenen namen en elaboreert tegelijk de wrede ballingschapshistorie van haar Joodse en zwarte voorouders. Een meerstemmige, erudiete, in al zijn alles met alles verbindende gedetailleerdheid wat breedsprakige cultuurhistorische staalkaart van moord, onderdrukking en verzet, die…Lire la suite

À propos de Claudio Magris

CC BY-SA 3.0 - Image by Dontworry

Claudio Magris, né le 10 avril 1939 à Trieste, est un écrivain, germaniste, universitaire et journaliste italien, héritier de la tradition culturelle de la Mitteleuropa qu'il a contribué à définir.

Biographie

Claudio Magris est notamment l'auteur de Danube (1986), un essai-fleuve où il parcourt le Danube de sa source allemande (en Forêt-Noire) à la mer Noire en Roumanie, en traversant l'Europe centrale, et de Microcosmes (1997), portrait de quelques lieux dispersés dans neuf villes européennes différentes. Il est également chroniqueur pour le Corriere della Sera.

Il a été sénateur de 1994 à 1996. En 2001-2002, il a assuré un cours au Collège de France sur le thème « Nihilisme et Mélancolie. Jacobsen et son Niels Lyhne ».

Ses livres érudits connaissent un très grand succès public et critique. Cl…En lire plus sur Wikipedia