Livre
Néerlandais

Harlem shuffle : roman

Colson Whitehead (auteur), Harm Damsma (traducteur)
Titre
Harlem shuffle : roman
Auteur
Colson Whitehead
Traducteur
Harm Damsma
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Harlem shuffle
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
394 p.
ISBN
9789025471194 (paperback)
Plusieurs langues:

Commentaires

Een verscheurd New York

Harlem Shuffle van Colson Whitehead is opgezet als een misdaadroman. Toch zijn niet de misdaadpraktijken van de protagonist het hoofdonderwerp, maar wel de raciale breuklijnen en klassenverschillen die Amerika kenmerken.

Colson Whitehead brak in 2016 door met De ondergrondse spoorweg: een indrukwekkende allegorie over racisme, een thema dat op uiteenlopende wijze in vrijwel al zijn boeken opduikt. Het werd net als het drie jaar later verschenen De jongens van Nickel bekroond met de Pulitzer Prize for Fiction. Ook dat boek was geïnspireerd op een historisch gegeven, namelijk het institutionele misbruik op een tuchtschool voor jongens. Weinig verrassend waren het veelal de zwarte jongens die de ergste wreedheden ondergingen.

Ook voor zijn nieuwe roman, Harlem Shuffle, heeft Whitehead gekozen voor een historische achtergrond en uiteraard speelt ook in deze roman racisme een hoofdrol. Harlem Shuffle is gesitueerd tussen 1959 en 1964 en als Whitehead in het laatste deel van de roman de zogeheten Harlem Riots beschrijft (aanleiding: witte politieman schiet ongewapende zwarte tiener dood), voelt dat als de culminatie van zaken die op de voorafgaande pagina's zijn opgebouwd.

Harlem Shuff…Lire la suite

De Afro-Amerikaanse droom

Colson Whitehead brengt het Harlem van de swinging sixties tot leven in een meeslepende misdaadroman.

De kans dat hij er na zijn slavernijroman De ondergrondse spoorweg (2016) en het melodrama De jongens van Nickel (2019) een derde opeenvolgende Pulitzerprijs mee zal winnen lijkt eerder klein, maar Colson Whitehead heeft met zijn vrolijk van het blad swingende misdaadroman Harlem Shuffle andermaal een nieuwe, verrassende en opwindende manier gevonden om de raciale en economische ongelijkheid in Amerika mee aan de kaak te stellen.

Niet dat de in 1969 in New York geboren schrijver zijn lezers met politieke of moraliserende boodschappen om de oren slaat. Harlem Shuffle is een in de traditie van Raymond Chandler, Elmore Leonard, Chester Himes en Walter Mosley geschreven misdaadverhaal over de uitbater van een meubelwinkel in Harlem die droomt van een groter appartement voor zijn huisgezin. Om die vastgoedverlangens te realiseren gaat Ray Carney steeds schimmiger te werk. In 1959 verkoopt de man die door zijn rijke schoonvader smalend een 'tapijtenleurder' genoemd wordt weleens e…Lire la suite

New York is vele steden

Met veel oog voor detail schetst Colson Whitehead de New Yorkse wijk Harlem halverwege de vorige eeuw, waar zwart en wit strikt gescheiden leven. Zijn hoofdpersoon belichaamt die gespleten wereld.

Colson Whitehead is het type auteur dat zichzelf bij elk boek dat hij schrijft opnieuw uitvindt. Hij debuteerde in 1999 met een mystery novel over een liftinspecteur (De intuïtionist) en schreef daarna onder meer een autobiografisch geïnspireerde bildungsroman (Sag Harbor), een boek over poker (Kaarten op tafel), een postmodernistische satire (Apex is een pleister op de wonde) en een heuse zombieroman (Zone One).

Zijn doorbraak volgde in 2016, met De ondergrondse spoorweg. De titel verwijst naar het 19de-eeuwse netwerk van witte en zwarte Amerikanen die slaven uit het zuiden naar het noorden hielpen smokkelen. Whitehead nam het idee van een 'ondergrondse spoorweg' in dit boek letterlijk en schreef een indrukwekkende allegorie over racisme, een thema dat op uiteenlopende wijze in vrijwel al zijn boeken opduikt.

De ondergrondse spoorweg werd net als het drie jaar later verschenen De jongens van Nickel bekroond met de Pulitzer Prize for Fiction. Ook dat laatste…Lire la suite

Rond 1960 in de wijk Harlem in New York spelend verhaal over een ambitieuze Afrikaans-Amerikaanse meubelverkoper die verzeild raakt in de Harlemse onderwereld. De jonge Ray Carney (vrouw zwanger van hun tweede kind) heeft een eigen meubelzaak en leidt een vrij keurig leven. Tot hij, via zijn wat louchere neef Freddie, ongewild betrokken raakt bij een overval in het (toen werkelijk bestaande) Hotel Theresa in Harlem waar alle zwarte beroemdheden altijd logeren. De Harlemse onderwereld ontdekt dan Carney’s meubelwinkel, een handige façade voor hun illegale praktijken, en Carney raakt steeds meer van het rechte pad af. Goed geschreven, sfeervolle en ook geestige misdaadroman, opgezet als drieluik (spelend in 1959, 1961, 1964) met het leven in het roerige Harlem van toen als setting. Sociale en rassenkwesties spelen een belangrijke rol. Onderhoudend maar niet altijd makkelijk leesbaar. Verhaal en stijl zijn vrij complex en het staat vol informatie over situaties, plaatsen, merknamen en be…Lire la suite

À propos de Colson Whitehead

Colson Whitehead, né le 6 novembre 1969 à New York, est un romancier américain. Il est un des rares écrivains à remporter deux fois le prix Pulitzer de la fiction, en 2017 et 2020, pour Underground Railroad et Nickel Boys.

Biographie

Arch Colson Chipp Whitehead est né le 6 novembre 1969 à New York. Il fréquente la Trinity School de New York (en), puis est diplômé de l'université Harvard en 1991. Journaliste, ses travaux paraissent dans de nombreuses publications, dont le The New York Times, Salon et The Village Voice.

Il est lauréat du prix Pulitzer de la fiction 2017 pour son roman Underground Rai…En lire plus sur Wikipedia