De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet

David Mitchell (auteur), Harm Damsma (traducteur), Niek Miedema (traducteur)
Jacob de Zoet moet om met zijn Anna te mogen trouwen eerst rijk worden in de Oost. Daarom vertrekt hij eind 1799 als boekhouder naar Deshima, het Nederlandse eilandje bij Japan. Hij moet er de boeken van de Verenigde Oostindische Compagnie controleren op corruptie. Dat maakt hem meteen een niet welkome buitenstaander. En dan valt hij ook nog als een blok voor de Japanse vroedvrouw Orito.
Extra subject
HIS
Titre
De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet
Auteur
David Mitchell 1969-
Traducteur
Harm Damsma Niek Miedema
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The thousand autumns of Jacob de Zoet
Édition
8
Éditeur
Amsterdam: Ailantus, 2011
621 p. : ill.
ISBN
9789089530813 (paperback) 9789089530097 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Kameleoneske literatuurIn 2007 werd de Britse auteur David Mitchell door Time magazine verkozen als een van de honderd invloedrijkste personen ter wereld. Hij werd geselecteerd als de grondlegger van de eenentwintigste-eeuwse roman, met als summum het sublieme Wolkenatlas, waarin de grenzen van tijd, plaats, personage en stijl overstegen werden. Mitchell zelf is veel bescheidener over zijn prestaties. Met beide voeten op de grond timmert hij verder aan een sterk vervlochten oeuvre waarbinnen elk boek een hoofdstuk vormt.

Zo ook zijn nieuwste roman The Thousand Autumns of Jacob de Zoet (vert. De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet), waarbinnen Mitchell alle registers van de histo­rische roman opentrekt. Het boek speelt zich af in de Japanse havenstad Nagasaki eind achttiende, begin negentiende eeuw. Op dat moment was het Japan van het Tokugawa-shogunaat, waarin het christendom na de bekeringsdrang van de Portugezen streng verbode…Lire la suite
Jacob de Zoet is een Zeeuwse ambtenaar die in 1799 door de VOC naar Japan wordt gestuurd om te onderzoeken hoe corrupt de handelspost aldaar is. In het verre oosten komt Jacob terecht op Deshima, het kleine eilandje dat de Japanse bevelhebbers hebben gereserveerd voor de Nederlandse handelaars. Het bonte gezelschap mensen die door Jacob moeten worden gecontroleerd, vormt al een ouderwetse slangenkuil van roddel, intrige, diefstal en chantage, maar de zaak verergert nog voor Jacob wanneer hij verliefd wordt op een "verboden" Japanse vrouw, en bovendien blijken ook Engelse oorlogsschepen geïnteresseerd in de mogelijkheden die de handel met Japan biedt. De Engelse schrijver David Mitchell (bekend van zijn eerdere romans "number9dream" en "Black Swan Green") heeft zelf jarenlang in Japan gewoond en was dus de geschikte man om deze kleurrijke episode om te zetten in een vuistdikke, veelgelaagde en zowel qua dialogen als qua verhalende stijl buitengewoon goed geslaagde roman met ook nog een…Lire la suite

De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet van David Mitchell

Van de 17de tot de 19de eeuw verliep alle contact tussen Japan en Europa uitsluitend via Dejima, een door Nederland uitgebate handelspost op een kunstmatig eilandje in de haven van Nagasaki. De Engelse schrijver David Mitchell, vooral bekend van het in 2013 verfilmde Wolkenatlas, nam dit gegeven als basis voor zijn historische roman De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet. Hij schildert een kleurrijk portret van de kleine en corrupte gemeenschap op het eiland en van de kennismaking van een jonge domineeszoon, Jacob, met de strikt gereguleerde, feodale Japanse samenleving. Het is een veellagig boek, met aandacht voor geschiedenis, wetenschap, taal en spiritualiteit. Mitchell verliest zijn lezer niet uit het oog. Met hier en daar een knipoogje naar Umberto Eco verweeft hij ook humoristische en spanningselementen doorheen het verhaal. En natuurlijk mocht ook een liefdesgeschiedenis niet ontbreken!

À propos de David Mitchell

CC BY 2.5 - Image by Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

David Mitchell, né le 12 janvier 1969 à Southport, est un romancier anglais.

Biographie

David Mitchell est né à Southport, dans le Merseyside, en Angleterre et a étudié la littérature anglaise et américaine à l'Université du Kent avant de poursuivre par un Master of Arts en littérature comparée.

Il a vécu un an en Sicile, puis a déménagé à Hiroshima, où il a enseigné l'anglais technique à des étudiants pendant 8 ans, avant de retourner en Europe pour s'installer en Irlande, où il habite actuellement avec sa femme japonaise, Keiko, et leurs deux enfants.

Le premier roman de Mitchell, Écrits fantômes, a remporté le prix John-Llewellyn-Rhys (prix récompensant le meilleur ouvrage de littérature britannique écrit par un auteur de moins de 35 ans).

Ses deux romans suivants, number…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque