Commentaires

Lachen met krakende deuren

Het is niet toevallig dat de nieuwe David Mitchell aan de vooravond van Halloween verschijnt.Doorgang is een spookverhaal met komische ambities.

Wanneer er in een roman sprake is van een 'ijzeren poortje, dat de wind als een onzichtbare butler achter ons heeft dichtgedaan', dan weten liefhebbers van spookverhalen en griezelfilms dat er narigheid op komst is. Het poortje biedt toegang tot de tuin van Slade House, een chique, doch wat vervallen landgoed. Wie de tuin betreedt, is onder de indruk van de rode gloed van de klimop. Veel bezoekers zijn er niet want het huis is slechts om de negen jaar zichtbaar en dus toegankelijk. Wie wil weten hoe dat komt, moet Doorgang lezen, een roman in vijf verhalen van de Engelse auteur David Mitchell.

Je zou dit boek een spin-off kunnen noemen van Tijdmeters, Mitchells vorig jaar verschenen roman. Daarin traden onder meer onsterfelijke zielen aan die zich nestelden in de doden en zielen die moordden om hun voortbestaan te garanderen. Uit die laatste categorie van slechteriken plukte Mitchell twee exemplaren, een broer en een zus, en hij installeert het paar in een klassiek Engels spo…Lire la suite

In een onooglijk straatje ergens in Engeland bevindt zich een ijzeren deurtje dat slechts eens in de negen jaar zichtbaar is, en dan, op die magische dag wordt er iemand verleid om erdoor te gaan. Erachter ligt een prachtige tuin met daarin een kapitale villa. Telkens zijn de bewoners andere mensen, zo lijkt het, maar hun bezoeker keert nooit meer terug. En dat begint op te vallen, evenals de regelmaat. Wie op zoek gaat, valt ook ten prooi aan de bewoners, een vreemde tweeling, broer en zus, die het geheim van eeuwig leven hebben ontdekt. Het gaat lang goed tot een soortgelijke tijdreiziger het geheim ontdekt. De verhalen van de verdwijningen worden afzonderlijk verteld en zo dat langzaam duidelijk wordt hoe het zit. Griezelig, verontrustend geloofwaardig en zeer geestig. David Mitchell (1969) is inmiddels een van de belangrijkste Britse schrijvers geworden ('Wolkenatlas', 'De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet') en ook dit ogenschijnlijke tussendoortje laat zien waarom. Op zich…Lire la suite

À propos de David Mitchell

CC BY 2.5 - Image by Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

David Mitchell, né le 12 janvier 1969 à Southport, est un romancier anglais.

Biographie

David Mitchell est né à Southport, dans le Merseyside, en Angleterre et a étudié la littérature anglaise et américaine à l'Université du Kent avant de poursuivre par un Master of Arts en littérature comparée.

Il a vécu un an en Sicile, puis a déménagé à Hiroshima, où il a enseigné l'anglais technique à des étudiants pendant 8 ans, avant de retourner en Europe pour s'installer en Irlande, où il habite actuellement avec sa femme japonaise, Keiko, et leurs deux enfants.

Le premier roman de Mitchell, Écrits fantômes, a remporté le prix John-Llewellyn-Rhys (prix récompensant le meilleur ouvrage de littérature britannique écrit par un auteur de moins de 35 ans).

Ses deux romans suivants, number9dream, inédit en français,…En lire plus sur Wikipedia