Livre
Néerlandais
Een gewone vrouw blijkt een beslissende pion in een bovennatuurlijke strijd tussen goed en kwaad.
Titre
Tijdmeters
Auteur
David Mitchell 1969-
Traducteur
Harm Damsma Niek Miedema
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The Bone clocks
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2014
591 p.
ISBN
9789046817483 (paperback)

Commentaires

Minder bang van de dood

Wie een midlifecrisis weet om te buigen tot een geprezen boek mag zich een gelukkig man noemen. David Mitchell deed het met Tijdmeters, een roman in zes genres met zes vertellers.

Kathy Mathys

David Mitchell (46) denkt op de lange termijn. In de loop van ons interview heeft hij het meer dan eens over zijn vier of vijf volgende boeken. De man heeft haast, er is geen tijd te verliezen. Hij staat nu eenmaal, naar eigen zeggen, in het midden van zijn leven. De Engelse auteur schreef eerder onder meer Wolkenatlas, dat qua vormelijke ambitie vergelijkbaar is met Tijdmeters, en het autobiografische Dertien.

Tijdmeters is het tweede deel van zijn zogenaamde Marinus-trilogie, genoemd naar een personage dat het eeuwige leven heeft en eerder voorkwam in Mitchells roman. De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet. 'Het derde deel zal volledig in de toekomst spelen. Ik ben er al mee bezig maar wil eerst een ander boek afwerken dat dit jaar nog verschijnt, een verzameling spookverhalen.'

Heeft een ingewikkeld boek als 'Tijdmeters' een net zo ingewikkelde ontstaansgeschiedenis?

'Het boek vloeit voort uit mijn midlifecrisis. Onze levens zijn begrens…Lire la suite

Tegen de klok

Zoals altijd heeft David Mitchell grote ambities. InTijdmeters slaagt hij er half in om die waar te maken. Kathy Mathys

Verhalen ontstaan uit het leven, uit de verbeelding, maar het zijn geen weeskinderen. Elk verhaal heeft voorouders, de victoriaanse roman bij Sarah Waters bijvoorbeeld. David Mitchells verhalen hebben niet enkel een rits ooms en tantes, ze zijn ook innig met elkaar verstrengeld. InTijdmeters komen personages voor die we tegenkwamen inWolkenatlas of inDe niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet. Mitchells verhalen houden nooit op, uit het een vloeit het andere voort. En precies het idee dat niets ooit stopt en dat de dingen blijven voortduren is het centrale gegeven vanTijdmeters, een roman die qua vorm en ambitie doet denken aan Mitchells voorlopige meesterstukWolkenatlas.

Tijdmeters bestaat uit zes delen, het eerste speelt in 1984, het laatste in 2043. In het eerste weerklinkt de onbezonnen, dolverliefde stem van Holly Sykes, cafédochter, fan van Talking Heads en liefje van een veel oudere klootzak die, dat voel je, haar dra zal dumpen. Mitchell vangt haar manier van praten,…Lire la suite

In deze fantasierijke roman volgen we verschillende personages, zoals het pubermeisje Holly (de centrale figuur) dat in 1984 van huis wegloopt, een student die bijverdient als oplichter, een oorlogsverslaggever die getrouwd is met de nu volwassen Holly, en een zelfingenomen schrijver. Elk van hen krijgt echter te maken met inwendige stemmen en vreemde visioenen, en dan blijkt dat zij allen betrokken zijn geraakt bij een groot conflict tussen de ‘Chronometristen’ (die eeuwig kunnen bestaan) en de ‘Carnivoren’, die proberen onschuldige zielen in te palmen en te offeren. Wanneer het verhaal tot 2020 is gevorderd, ontsporen deze sterke psychologische portretten tot een onnavolgbare sciencefiction / fantasy-achtige strijd tussen de twee bovennatuurlijke groepen, totdat de roman eindigt in 2040, in de duistere periode nadat de klimaatcrisis en de energiecrisis de beschaving zo goed als uitgeroeid hebben en de oude Holly haar dagen slijt in een Iers dorpje. Bizar, experimenteel, grappig, zee…Lire la suite

À propos de David Mitchell

CC BY 2.5 - Image by Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

David Mitchell, né le 12 janvier 1969 à Southport, est un romancier anglais.

Biographie

David Mitchell est né à Southport, dans le Merseyside, en Angleterre et a étudié la littérature anglaise et américaine à l'Université du Kent avant de poursuivre par un Master of Arts en littérature comparée.

Il a vécu un an en Sicile, puis a déménagé à Hiroshima, où il a enseigné l'anglais technique à des étudiants pendant 8 ans, avant de retourner en Europe pour s'installer en Irlande, où il habite actuellement avec sa femme japonaise, Keiko, et leurs deux enfants.

Le premier roman de Mitchell, Écrits fantômes, a remporté le prix John-Llewellyn-Rhys (prix récompensant le meilleur ouvrage de littérature britannique écrit par un auteur de moins de 35 ans).

Ses deux romans suivants, number…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions