Donkerdrif

Donkerdrif
Commentaires
Wijn en moord in Stellenbosch
Deon Meyer overtreft zichzelf in een misdaadroman over 'staatskaping', Afrikaans voor corruptie.
'We dreigen onszelf te vernietigen door onze hebzucht en domheid.' Deze uitspraak van Stephen Hawking koos de Zuid-Afrikaan Deon Meyer als motto voor zijn nieuwe misdaadroman Donkerdrif. De titel verwijst niet alleen naar een prestigieus wijndomein in Stellenbosch, de prachtige streek waar de gefortuneerden zich graag op hun kapitale landgoederen terugtrekken, maar ook naar de duistere driften zoals begeerte en egoïsme die de oorsprong van veel kwaad zijn. Meyer schuwt de kritiek niet en heeft het geregeld over 'staatskaping', een Afrikaans woord voor de systematische corruptie waarmee politici, ceo's van grote bedrijven en andere verantwoordelijken zich zonder enig moreel besef verrijken.
Zo iemand is Jasper Boonstra, een schatrijke investeerder die ontmaskerd werd als fraudeur. Daardoor hebben vele mensen hun spaargeld verloren, onder wie Sandra Steenberg die voor een immobiliënkantoor werkt. Juist haar engageert Boonstra om zijn wijndomein te verkopen. Haar…Lire la suite
Donkerdrif
Eerste zin. Kapitein Bennie Griessel hoort de haastige stappen en de noodkreet: zijn collega bij de Valken, Vusi Ndabeni, roept dat ze moeten komen, ze moeten komen, er is een overval op een geldwagen, nú.
Bennie Griessel en Vaughn Cupido zijn geschorst en tijdelijk ingedeeld bij de politie van Stellenbosch, waar ze de verdwijning van een elitestudent onderzoeken. Intussen proberen ze ook de dader van de moord op een collega te vinden die hen vlak voor zijn liquidatie bezwarend materiaal over een commissaris bezorgde. Dat leidt hen niet alleen naar wantoestanden binnen de politie, maar ook naar makelaar Sandra Steenberg, die voor een oplichter het wijnlandgoed Donkerdrif moet verkopen. Alsof hun leven nog niet ingewikkeld genoeg is, probeert Griessel intussen krampachtig van de drank te blijven en Cupido van de muffins.
In Donkerdrif stuurt de Zuid-Afrikaanse schrijver Deon Meyer Griessel al voor de achtste keer op pad. Dat levert niet alleen een uitstekende thriller over ongebreidelde hebzucht op, maar ook een eerlijke, verontrustende kijk op de Zuid-Afrikaanse overheid waarin ‘staatskaping’ – de verregaande corruptie waardoor bedrijven en indi…Lire la suite