Livre
Néerlandais
Een jongeman is van school gestuurd en werkt als tuinman in een luxe wooncomplex in Mexico. Hij bezat zich elke avond met een vriend die steeds gewelddadigere fantasieën ontwikkelt.
Extra subject
De Morgen, Boeken
Titre
Paradais
Auteur
Fernanda Melchor 1982-
Traducteur
Lisa Thunnissen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Páradais
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2022
159 p.
ISBN
9789028451445 (paperback)

Commentaires

Vulgair en adembenemend

Paradais - paradijs - is de cynische titel van de nieuwe, onthutsende roman van Fernanda Melchor. De wereld die de Mexicaanse schrijfster oproept, heeft meer weg van de hel.

Polo, een jongen van 16 die met zijn moeder in een Mexicaans dorpje woont, heeft zijn leven tot nu toe nogal verkloot. Zijn moeder, die niet nalaat elke dag opnieuw haar ongezouten woede over hem uit te storten, heeft een baan als tuinman voor hem geregeld in het luxevakantieoord Paradais, maar laat hem al zijn geld inleveren om de schulden en het huishouden te kunnen betalen.

De twee mensen aan wie Polo zich optrok, zijn opa en neef, zijn respectievelijk dood en uit zijn leven verdwenen. Polo is eenzaam, ongelukkig, kwaad en wanhopig. Hij is waarschijnlijk degene die zijn nicht (die hij onder meer een krolse kat noemt) zwanger heeft gemaakt.

Geen wonder dus dat Polo niets liever wil dan vergetelheid en maar al te graag de drank en sigaretten aanneemt van Franco, een 'vadsig varken', die met zijn grootouders in Paradais verblijft. Maar de verdoving is nooit groot genoeg om zich echt bevrijd te voelen van de hel die zijn leven is. En na slechts een paar uur nadat hij s…Lire la suite

De strontschepper en het cherubijntje

Opnieuw schetst Fernanda Melchor een genadeloos, uitzichtloos beeld van Mexico. De vertaling van Lisa Thunnissen stroomt als een waterval.

De Mexicaanse schrijfster Fernanda Melchor maakte naam met haar tweede roman Orkaanseizoen, die in 2020 de shortlist van de International Booker Prize haalde. De prijs ging dat jaar naar De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld, maar het overrompelende Orkaanseizoen was een minstens zo sterke kandidaat. Rond de moord op een homoseksuele outcast in een uithoek van Mexico spint Melchor een web van dieptreurige levens zonder enig perspectief, zoals dat van een 13-jarig meisje dat zwanger raakt van haar stiefvader, van huis wegloopt en van de regen in de drup komt wanneer ze met een zwaar verslaafde jongen gaat samenhokken die wat centen bij elkaar sprokkelt door homoseksuele mannen aan hun gerief te helpen.

Paradais ligt in het verlengde van Orkaanseizoen (waarvan een Netflixverfilming in voorbereiding is). Onmiddellijk herken je die koortsachtige keten van lange zinnen die de intimiderende verteltrant bepalen waarmee Melchor je diep het drijfzand van armoede, geweld, dr…Lire la suite

Een grimmig portret van een samenleving die uit haar voegen is geraakt door ongelijkheid, geweld en racisme. Polo heeft er een zootje van gemaakt, hij is van school getrapt en werkt nu als tuinman in het luxueuze wooncomplex Paradais in Mexico. Hij spreekt elke dag af met leeftijdgenoot Franco op een steiger die uit het zicht ligt. Daar bezatten ze zich met drank die Polo met Franco’s geld koopt. Franco heeft steeds gewelddadigere fantasieën over zijn buurvrouw en besluit dat fantaseren niet genoeg is. Hij komt aanzetten met het pistool van zijn opa en Polo moet hem helpen. Met vaart geschreven. Voor een breed tot literair lezerspubliek. Fernanda Melchor (Veracruz, 1982) is schrijver en vertaler. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Anna Seghers-Preis en de International Literature Award.

À propos de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor Pinto, née le 3 juin 1982 à Boca del Río dans l'État de Veracruz au Mexique, est une écrivaine et journaliste mexicaine.

Biographie

Fernanda Melchor est diplômée en journalisme à l'université de Veracruz.

Elle publie des nouvelles et des romans ainsi que des textes de non-fiction dans des revues telles que La Palabre et l'Homme, Punto de Lectura, Excélsior, Replicante, Reverso, Génération, Revue de littérature mexicaine contemporaine et Milenio semanal.

Fernanda Melchor commence sa carrière en tant qu'écrivaine en 2013 avec la publication d'Aquí no es Miami. Son deuxième roman Temporada de Huracanes (La Saison des ouragans, traduit en français par Laura …En lire plus sur Wikipedia