Livre
Néerlandais
Een vrouw vertelt over de nacht waarin zij en haar man door drie gewelddadige rovers op hun afgelegen boerderij in de buurt van Johannesburg werden overvallen.
Titre
Een nacht en daarna
Auteur
Hester Kruger
Traducteur
Gerda Bijzet
Postface
Rob van der Veer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Afrikaans
Titre original
Een nag en 'n bietjie
Éditeur
Utrecht: Uitgeverij Mozaïek, © 2019
222 p.
Note
Hester Kruger baseerde zich voor deze roman op haar eigen ervaringen als slachtoffer van een geweldadige home invasion. Ze hult zich niet in het slachtofferschap, maar gaat op zoek naar het antwoord op de vragen: wat drijft iemand er toe om een ander zo'n traumatische ervaring aan te doen? Wat is er gebeurd in Zuid-Afrika dat dergelijk geweld zo veel voorkomt? Ze beschrijft een harde weg naar zelfinzicht en loutering.
ISBN
9789023959168 (paperback)

Commentaires

In dit waargebeurde verhaal vertelt Margaretha over die ene nacht waarin zij en haar man Johannes door drie gewelddadige rovers op hun afgelegen boerderij in de buurt van Johannesburg worden overvallen. Een van de zogeheten ‘plaasaanvallen’ die ook buiten Zuid-Afrika de aandacht trekken. Over het algemeen zijn de daders brodeloos en denken ze dat de blanke boeren rijk zijn. Twee overvallers nemen Johannes mee om geld te pinnen, de andere sleept Margaretha het veld in, waar ze na een barre nacht lichamelijk en geestelijk gewond weet te ontsnappen. Ook Johannes overleeft het. In dit door de vrouw vertelde verhaal worstelt zij met het gebeurde en denkt ze veel aan haar jeugd. Ze pluist haar emoties uit en komt zichzelf ten slotte tegen als een geprivilegieerde vrouw uit de heersende klasse, blind voor de positie en afhankelijkheid van de zwarte bevolking. De overval en de nasleep hebben op Margaretha, haar huwelijk en haar kinderen zwaar ingegrepen, maar ze gaat als bewuster mens de toek…Lire la suite