Livre
Néerlandais

De onbehaaglijkheidsfactor : een persoonlijke geschiedenis

Jonathan Franzen (auteur), Wim Scherpenisse (traducteur)

De onbehaaglijkheidsfactor : een persoonlijke geschiedenis

Zes autobiografische schetsen van de Amerikaanse schrijver (1959- ).
Titre
De onbehaaglijkheidsfactor : een persoonlijke geschiedenis
Auteur
Jonathan Franzen
Traducteur
Wim Scherpenisse
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The discomfort zone
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2011
222 p. : ill.
ISBN
9789044618358 (paperback)

Commentaires

Memoires van de Amerikaanse auteur Jonathan Franzen (1959) die met zijn roman 'De correcties' in 2001 de National Book Award won. De bundel begint en eindigt met de dood van zijn moeder. In zes autobiografische essays blikt hij terug met kritische ('ik was klein en tot in mijn vezels belachelijk'), bijna obsessieve blik. Franzen groeide op in de jaren zestig en zeventig in Missouri, in een voorstad van St. Louis, als jongste van drie broers. Hij beschrijft zichzelf als een nerd, een veellezer, niet populair op school of bij meisjes. In 'Huis te koop' roept de verkoop van het huis van zijn pas overleden moeder familieherinneringen op, in andere essays komen o.a. zijn favoriete striptekenaar Charles Schulz en de humorloosheid van zijn eigen vader aan de orde, een christelijk zomerkamp, vreemde stunts die hij op de middelbare school uithaalt, zijn studie Duits, Kafka, en verwoede pogingen om eindelijk eens een meisje in bed te krijgen enz. In het laatste essay 'Mijn vogelprobleem' schri…Lire la suite

À propos de Jonathan Franzen

Jonathan Franzen, né le 17 août 1959 à Western Springs dans l'Illinois, est un écrivain, romancier et essayiste américain.

Parcours

Né d'une mère américaine et d'un père d'origine suédoise, à Western Springs dans l'Illinois, il passe son enfance dans le Missouri, il fait ses études supérieures à Berlin. Il parle couramment l'allemand et est également traducteur. Il vit actuellement à New York.

Après deux romans (La Vingt-septième Ville en 1988 puis Phénomènes naturels en 1992) et une période de doute, il connaît, en 2001, un succès hors-norme avec Les Corrections (National Book Award 2001 et James Tait Black Memorial Prize 2002).

En 2002, il publie un recueil d'essais intitulé Pourquoi s'en faire ?.

En 2006 paraissent ses mémoires sous le titre La Zo…En lire plus sur Wikipedia