Livre
Néerlandais

Commentaires

ZUIVERHEID

ROMAN. Het was even wachten, maar de nieuwe Jonathan Franzen is er: Zuiverheid, een roman waarin een jonge vrouw haar identiteit ontdekt, Google ze steelt en WikiLeaks ze verraadt. Is de literatuur nog relevant? Reken maar.

ls je Jonathan Franzen (°1959) met één schrijver moet vergelijken, dan komt Charles Dickens wellicht het meest in aanmerking. Net als de grote victoriaan verwerkt hij de hete maatschappelijke hangijzers van zijn tijd in pakkende verhalen en fantastisch goede literatuur.

Ieder decennium heeft zijn thema... en zijn Franzen-roman. In De correcties ging hij onder meer dieper in op de oorlog in Irak en de vele twijfelachtige contracten die het Amerikaanse leger daarvoor aanging met dubieuze of zelfs ronduit malafide leveranciers. Vrijheid stelde de kloof tussen milieu en kapitalisme centraal, met als schokkendste beeld de open mijnindustrie, waarbij hele bergen tot ontploffing worden gebracht zodat de ertsen daarna voor het oprapen liggen. En er natuurlijk een ware milieuravage achterblijft.

Geen vermaak

Literatuur is nooit zomaar vermaak bij Franzen, en dat is ook in Zuiverheid zo. Hier hekelt hij de manier waarop veiligheidsdiensten en sociale media steeds dieper gr…Lire la suite

Frivoliteit is iets van een andere planeet

Fantastisch. Een nieuwe Jonathan Franzen. De auteur van monumenten als De correcties en Vrijheid. En nu van Zuiverheid. Wat een wel heel ernstig boek blijkt.

Het leven zadelt een mens op met interessante vragen. Als daar zijn: hoe leer je leven met je ouders? Tijdens de puberjaren is dat een vanzelfsprekende en onschuldige kwestie. Maar als ze na je 25ste nog steeds je leven beheerst, dan wordt ze enger en uitzichtlozer. En laat die vraag voor veel personages van Jonathan Franzen nu net de grootste drijfveer zijn van hun rusteloze leven.

Een nieuwe roman van Franzen is altijd een gebeurtenis. Hoe doet hij het deze keer, onze moderne staat van zijn vangen in een vuistdik boek dat tegelijk entertaint en snijdt?Zuiverheid is zeker zijn diepgravendste boek tot dusver, uitgerust met het sérieux van zijn eerste boeken voor zijn doorbraak. Liefde en macht tussen mensen worden hier uitgebeend tot de kern van hun ziel, frivoliteit lijkt iets van een andere planeet. Maar vaak raak je als lezer wel erg vast in de diepe kleilagen.

Klokkenluiders

Niet in het minst in de kleilagen van Penelope Tyler, kortweg Pip. Zij woont met wat r…Lire la suite

Jonathan Franzen (Chicago, 1959) heeft bekendheid gekregen door zijn boeken 'Vrijheid'* en 'De correcties'**, waarmee hij een van de belangrijkste Amerikaanse schrijvers van dit moment werd. Met deze nieuwe roman zet hij zijn epische verhalen voort. Purity Tyler, een jonge idealistische, maar iets chaotische vrouw, gaat gebukt onder nogal wat problemen. Ze schaamt zich voor haar naam Purity (zuiverheid) en laat zich dan ook voortaan Pip noemen. Haar moeder, met wie Pip een problematische verhouding heeft, heeft haar nooit willen vertellen wie haar vader is. In haar zoektocht naar deze vader belandt Pip in uiteenlopende situaties, die door de schrijver op een uitstekende manier worden neergezet. In feite bestaat de roman uit zeven delen. De auteur laat de verschillende verhaallijnen op een meesterlijke wijze bij elkaar komen. De personages worden steeds vanuit een ander perspectief benaderd, waardoor het zeer geloofwaardige figuren worden. Een erg sterk epos, waarin Franzen ook cultuur…Lire la suite

À propos de Jonathan Franzen

Jonathan Franzen, né le 17 août 1959 à Western Springs dans l'Illinois, est un écrivain, romancier et essayiste américain.

Parcours

Né d'une mère américaine et d'un père d'origine suédoise, à Western Springs dans l'Illinois, il passe son enfance dans le Missouri, il fait ses études supérieures à Berlin. Il parle couramment l'allemand et est également traducteur. Après avoir vécu à New York, il s’installe à Santa Cruz (Californie).

Après deux romans (La Vingt-septième Ville en 1988 puis Phénomènes naturels en 1992) et une période de doute, il connaît, en 2001, un succès hors-norme avec Les Corrections (National Book Award 2001 et James Tait Black Memorial Prize 2002).

En 2002, il publie un recueil d'essais intitulé Pourquoi s'en faire ?.

En 2006 paraiss…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions