Livre
Néerlandais

Lumumba : de complotten? De moord

Luc De Vos (auteur), Emmanuel Gerard (auteur), Jules Gerard-Libois (auteur)
Verslag van een parlementaire enquête naar de mogelijke betrokkenheid van Belgische autoriteiten bij de moord in januari 1961 op Patrice Lumumba (1925-1961), de eerste premier van het onafhankelijke Congo.
Titre
Lumumba : de complotten? De moord / Luc De Vos, Emmanuel Gerard, Jules Gérard-Libois, Philippe Raxhon
Auteur
Luc De Vos 1946- Emmanuel Gerard Jules Gerard-Libois Philippe Raxhon
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2004
712 p. : ill.
ISBN
90-5826-228-6

Commentaires

Ons 'geheugen van Congo' wordt niet alleen geplaagd door de geest van Leopold II, maar ook door geesten van recentere, 'postkoloniale' makelij, zoals die van Lumumba en Mobutu. Daarvan getuigen een aantal recente uitgaven als Lumumba: de complotten? De moord (Luc De Vos e.a.), Kisangani, verloren stad (Walter Zinzen) en Mobutu, de man van Kamanyola (Walter Geerts).

De geest van Patrice Lumumba spookt op geregelde tijdstippen, meestal in kleine hoekjes van de Belgische publieke sfeer, maar enkele jaren geleden intensief in de brede media en politiek. Eerst met het boek De moord op Lumumba (Van Halewyck, 1999) van Ludo De Witte, daarna met de "Parlementaire onderzoekscommissie belast met het vaststellen van de precieze omstandigheden waarin Patrice Lumumba werd vermoord en van de eventuele betrokkenheid daarbij van Belgische politici" (2000-2001). Eerder dan het bezweren van de al bij al beperkte mediacontroverse rond de stellingen van De Witte, werd d…Lire la suite
De Belgische kolonie Congo verwierf op 1 juli 1960 in chaotische omstandigheden zijn onafhankelijkheid. Het land viel in feite uiteen. De Belgen vertrokken; de Verenigde Naties grepen in met het zenden van troepen. Toen premier Lumumba de Russen om hulp wilde vragen, werd hij door de president afgezet en in oktober 1960 gevangen genomen. Op 17 januari 1961 werd hij vermoord. In 2000 doet het Belgische parlement een onderzoek naar de moord op Lumumba en speciaal naar de eventuele Belgische betrokkenheid daarin. Vier historici werden aangesteld om de onderzoekscommissie bij te staan. Dit boek bevat hun bevindingen. Zij gebruikten een groot aantal documenten, waarvan er 230 (vnl. in het Frans) in de tekst zijn opgenomen. Het is een uiterst gedetailleerde studie over de gebeurtenissen die hebben geleid tot de dood van Lumumba. De conclusie is dat de Belgische autoriteiten geen feitelijke, maar wel een zekere morele verantwoordelijk dragen voor de moord op Lumumba. Met zwartwitfoto's, alf…Lire la suite

À propos de Luc De Vos

Luc De Vos, né à Ostende en 1946, est un professeur belge. De formation, il possède une licence en histoire » et un doctorat en philologie et philosophie-histoire.

Il fut professeur en politique belge à la Katholieke Universiteit Leuven ainsi que professeur d'histoire militaire à l'École royale militaire et chef du département « Étude des conflits » de cette institution. Il est, en outre, un ancien colonel de l'armée belge qui était stationnée sur le territoire occupé de l'Allemagne de l'Ouest.

Luc De vos, qui est souvent invité à commenter des événements militaires dans les médias flamands a pris sa retraite le 4 juillet 2012.

Publication