Livre
Néerlandais

Drakeneiland in nood

Lydia Rood (auteur), Kees De Boer (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Er is hongersnood op Drakeneiland vanwege een hamsterplaag. De eilandbewoners moeten een oplossing bedenken. Er ontstaan twee kampen. Het ene kamp wil de hamsters opeten, het andere niet.
Titre
Drakeneiland in nood
Auteur
Lydia Rood
Dessinateur
Kees De Boer
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2012
135 p. : ill.
ISBN
9789025859381 (hardback)

Commentaires

Drakeneiland in nood doet erg denken aan Lord of the flies, het beroemde boek van William Golding. Ook hier worden kinderen immers samengezet (zij het dan wel door volwassenen, niet door een vliegtuigongeluk) en zijn ze op elkaar aangewezen. Al snel merk je dat de kinderen een eigen samenleving creëren, met een taakverdeling en regels die alles moeten doen draaien.
Wanneer op het Drakeneiland een hamsterplaag uitbreekt, verdelen de kinderen zich spontaan in twee groepen: zij die de hamsters willen verjagen of zelfs opeten, en zij die de hamsters willen beschermen, desnoods ten koste van het eigen leven.
De oplossing voor het probleem dreigt even zijn geloofwaardigheid te verliezen wanneer ook het sprookje van de ‘Rattenvanger van Hamelen’ het boek binnensluipt. Toch weet Lydia Rood dit goed te mengen met een aannemelijke strategie om de hamsters samen te drijven.
Het verhaal heeft een cyclische opbouw, wat de lezer met een opgeruimd gevoel achterlaat. R…Lire la suite
Op Drakeneiland wonen alleen kinderen. Ze zijn door volwassenen als straf naar het eiland gebracht. Problemen moeten de kinderen zelf oplossen. In dit achtste deel van de serie 'Drakeneiland'* krijgen de kinderen ruzie om een kwestie die de groep in twee kampen verdeelt. Het uitgangspunt van de serie is origineel en goed uitgewerkt. De kinderen hebben banen als schout, visser, waard, aanklager, etc. De plot doet enigszins denken aan 'Lord of the Flies' van William Golding. De karakters van enkele personages zijn uitgewerkt. Hoewel de omstandigheden moeilijk voor te stellen zijn, zullen lezers zich kunnen inleven in de personages. De sprekende illustraties zijn in zwart-wit en leiden niet te veel af van de tekst, maar zorgen voor afwisseling. Voor jonge lezers is het aan te raden bij het begin van de serie te starten. Op de schutbladen is een plattegrond van Drakeneiland afgedrukt in zwart-wit. De auteur heeft vele boeken geschreven, o.a. het Kinderboekenweekgeschenk van 2007. Er is ee…Lire la suite

Drakeneiland in nood

Deze keer gaat het er behoorlijk hard aan toe op Drakeneiland. De kinderen voeren een strijd tegen de hongersnood. Die wordt veroorzaakt  door een stelletje hamsters dat zich snel voortplant en alle voorraden opvreet. Ze kunnen niet rekenen op hulp van het vasteland. Het lijkt wel ieder voor zich en de democratie heeft hard te lijden onder de kampvorming. De ene groep ‘stop de slachting’ gaat liever zelf dood dan de hamsters om te brengen, terwijl de groep ‘kinderen eerst’ koste wat het kost zichzelf wil redden en best wel een hamster zou lusten.
Opnieuw een spannend en avontuurlijk boek over Drakeneiland, met een goede typering van de uiteenlopende karakters. Zoals steeds is de setting hetzelfde, maar de invalshoek anders. Deze keer speelt Stijn de hoofdrol. Hij ontdekt waarom de voedselvoorraden zo snel opraken en probeert er met de hulp van Jonathan en Jelle iets aan te doen. Maar ook voor Stijn is het niet altijd even duidelijk wie nu tot welk kamp behoort, op wie hij echt k…Lire la suite

Suggestions