Livre
Néerlandais

In transit

Public cible:
15 ans et plus
In 2275 zijn de vrienden Levya en Rheyn toe aan hun Bezinningsjaar. Ze maken een illegaal uitstapje naar het reservaat van de aapachtige grauwers. Als ze Aag ontmoeten, komt de vraag op of de grauwers wel apen zijn. Vanaf ca. 15 jaar.
Titre
In transit
Auteur
Margaretha van Andel
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2016
344 p.
ISBN
9789047707875 (paperback)

Commentaires

In 2275 zijn de vrienden Levya en Rheyn nog maar een jaar verwijderd van hun ‘transit’, waarna ze zullen profiteren van een ‘brain-extension'. Ze besluiten een illegaal bezoekje te brengen aan het reservaat waarin de grauwers wonen, een sterk op de mens lijkende apensoort. Daar maken ze kennis met Aag en ontdekken dat deze ‘aap’ menselijker is dan ze dachten. Er volgen spannende gebeurtenissen waarbij ze keuzes moeten maken die hun leven verder zullen bepalen. Fantasierijk toekomstverhaal waarin het (on)menselijke centraal staat. Margaretha van Andel (1959) schetste in haar jeugdroman ‘Ik’* een parallelle wereld waarin een verlamde jongen kan bewegen. ‘In transit’ speelt zich af in een verre toekomst, waarin de mensen de geluidloze ‘Hoogtaal’ spreken, ze constant aangesloten zijn op het netwerk ‘Insite’ en gevoelens van ondergeschikt belang zijn. Vlot leesbaar en zorgvuldig uitgewerkte dystopie over de maakbare mens, die zowel qua thematiek als uitwerking schatplichtig is aan ‘Brave n…Lire la suite

In transit

In het jaar 2275 is het leven in alle opzichten super georganiseerd door de 'gieren' of 'humanen'.  Zij zijn een soort artificiële mensen die gecreëerd worden volgens de noden van de volledig georganiseerde en gecontroleerde futurische samenleving. Rheyn en Levya hebben hun studies afgerond. In het volgende jaar worden ze geacht na te denken over hun toekomst, maar eerst willen ze genieten van een avontuurlijke tocht. Ze trekken naar het reservaat, een verboden gebied waarin de grauwers werden teruggedrongen. De humanen zien de grauwers als een soort apen, maar de jongens komen geleidelijk aan te weten dat zowel de humanen als de grauwers afstammen van de homo sapiens. Er heeft ooit een vreselijke oorlog plaatsgevonden waarbij bijna de hele wereldbol vernietigd werd. De nog overblevende grauwers werden in een reservaat gestopt, terwijl de humanen de wereld verder georganiseerd hebben. De humanen willen nu de grauwers vernietigen.

Rheyn en Levya ontmoeten in het reservaat…Lire la suite