Livre
Néerlandais
Nadat voormalig detective Thorne is gedegradeerd naar de Londense uniformdienst trekt hij op eigen houtje zelfmoordgevallen na en riskeert daarmee niet alleen zijn baan, maar ook zijn prille relatie.
Titre
Stervensuur
Auteur
Mark Billingham
Traducteur
Ernst De Boer Ankie Klootwijk
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The dying hours
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Anthos, 2014
375 p.
ISBN
9789041424945 (paperback)

Commentaires

Tom Thorne, die ondertussen al tien Billinghamthrillers meegaat, heeft zich in het vorige deel Ten dode opgeschreven zo in de nesten gewerkt dat hij in Stervensuur gedegradeerd is tot ‘het blauwe uniform’. Hij heeft er wel een vriendin aan overgehouden, Helen Weeks, die inspecteur is bij The London Metropolitan Police. Ook met haar zoontje kan hij het goed vinden. Wanneer zijn vroegere collega’s een aantal ‘schijnbare’ zelfmoorden te snel klasseren, schiet Thorne in actie. Hij laat sommige betrokkenen in de waan dat hij nog rechercheur is, een risico dat niet opweegt op tegen de voordelen. En hij sleurt zijn ex-teamgenoten en zijn beste vriend, patholoog-anatoom Phil Hendricks, mee in zijn onderzoek. Ook zij zullen waarschijnlijk niet ontkomen aan de onvermijdelijke gevolgen daarvan. Hij vraagt zich af waarom zoveel mensen hem een dienst willen bewijzen, want hij kan zich niet voorstellen dat het uit respect is. Komt hij dan zo intimiderend over? Hij heeft gelogen, op ee…Lire la suite
Hoewel teruggezet naar de uniformdienst meent rechercheur Tom Thorne de zelfmoord op twee oudere mensen toch onder de aandacht van zijn ex-collega’s van de afdeling Moordzaken te moeten brengen. Die zijn echter overtuigd van hun gelijk en Thorne besluit dan in het geniep zelf nader onderzoek te doen waarbij hij stuit op een op wraak beluste moordenaar. Het elfde deel rondom de eigenzinnige en wellicht daardoor voor de lezer sympathieke Thorne voor wie het ook nu niet allemaal meezit. Maar het is een doorzetter. Juist deze karaktereigenschap en het onderzoek zelf zorgt voor een prettig lezend, spannend verhaal dat een onverwachte ontknoping kent. Het verhaal wordt zowel vanuit het perspectief van Thorne als vanuit de moordenaar verteld. Sterke karakters en een goed te volgen verhaal houden de liefhebber van spanning en van Thorne (want hoewel onderdeel van een serie is het boek zelfstandig te lezen) tot het eind aan het verhaal gekluisterd. Kleine druk.

À propos de Mark Billingham

CC BY-SA 3.0 - Image by TimDuncan

Mark Billingham, né le 2 juillet 1961 à Solihull, dans le Midlands de l'Ouest, en Angleterre, est un écrivain, un scénariste et un acteur britannique, auteur de roman policier et de fantasy.

Biographie

Il fait des études au King Edward VI Camp Hill School for Boys (en), un grammar school à Kings Heath, dans la banlieue de Birmingham, puis s'inscrit à l'Université de Birmingham, où il reçoit un baccalauréat en art dramatique.

Après ses études, il se produit comme stand-up et incarne divers rôles secondaires dans quelques productions théâtrales. Dans les années 1980, il déménage à Londres et joue des rôles mineurs dans différentes séries télévisées, avant d'incarner le rôle régulier de Wayne Harris dans l'émission …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions