Plusieurs formats:

Commentaires

De 'biograaf' van grootvader

De grootvader in Michael Chabons roman Maangloed trouwt met een Frans-Joodse vrouw die getraumatiseerd is door de gruwelen die haar in de Tweede Wereldoorlog werden aangedaan. Ze lijdt aan visioenen, wordt geregeld opgenomen voor psychische problemen. Hij vocht in Europa en kreeg daarna steeds meer belangstelling voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.

Chabon vertelt niet chronologisch, hij wisselt stukken uit het vroege en latere leven van de grootvader met elkaar af.

Vooral in het eerste deel herkennen we de uitbundige ­Chabon uit De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay en Telegraph Avenue. In het tweede deel treedt de grootmoeder op de voorgrond en begint de schrijver zijn personages meer uit te diepen.

Als steeds is de stijl van ­Chabon een van de redenen om hem te lezen. Vroeger kon de schrijver zich weleens verliezen in een opeenstapeling van vergelijkingen. Hier is het allemaal goed gedoseerd. Voor het eerst schrijft Chabon een roman die niet alleen kleurrijk is en wervelend, maar ook aangrijpend.

Enig minpunt: de verteller klinkt niet altijd als een biograaf. Hier en daar lees je dingen die enkel passen in romans, niet in biografieën.

Vertaald door Gerda Baardman, Jan de Nijs en Tjadine Stheeman, Ambo/Anthos, 406 blz., 24,99 € (e-boek…Lire la suite

De Amerikaanse auteur (1963) verbindt in deze roman een Joodse familiegeschiedenis met grote gebeurtenissen uit de twintigste eeuw zoals de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en de ruimtevaart. Aan het sterfbed van zijn grootvader luistert schrijver ‘Mike’ Chabon naar zijn levensverhaal; hij krijgt het verzoek er een afgerond verhaal van te maken met ‘mooie metaforen’. Onder invloed van zware pijnstillers blikt de grootvader met een vloed van woorden terug op zijn leven. Hoe juist hij die als jongen gefascineerd was geraakt door de ruimtevaart, betrokken raakte bij de jacht op Wernher von Braun, de ontwerper van de dodelijke V2. Waarom hij trouwde met de vrouw die zwaar getraumatiseerd door de Holocaust naar de VS was gevlucht? Dat hij hun dochter (verwekt door een SS’er) aan haar lot overliet toen hij een straf moest uitzitten wegens poging tot doodslag. Met dit al dan niet verzonnen levensverhaal vertelt de auteur het verhaal van een eeuw: complex, soms magisch, grillig en pijnlijk. …Lire la suite

À propos de Michael Chabon

CC BY-SA 3.0 - Image by Gage Skidmore

Michael Chabon, né le 24 mai 1963 à Washington DC aux États-Unis, est un écrivain, essayiste et scénariste américain.

Biographie

Michael Chabon a grandi à Columbia (Maryland) dans une famille juive, et est diplômé en art à l'université de Pittsburgh et en « écriture créative » à l'université de Californie à Irvine.

Ses parents se séparent alors qu'il n'a que sept ans, et de fait, les thèmes du divorce et de la monoparentalité sont profondément ancrés dans ses obsessions d'écrivain.

De la même manière, citoyen américain, il est de religion juive et le judaïsme est ainsi au centre de nombre de ses écrits (Les Extraordinaires Aventures de Kavalier et Clay notamment, qui traite très indirectement de la Shoah).

Enfin, la présence de personnages homosexuels (notamment les deux personnages…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions