Livre
Néerlandais

Killer country

Mike Nicol (auteur), Ton Heuvelmans (traducteur)

Commentaires

Complex en knettergek

'Killer country' is het afzonderlijk te lezen tweede deel van de Kaapstadtrilogie. Het eerste deel, 'Payback', is een complexe misdaadroman over twee voormalige wapensmokkelaars die een legitieme business als bodyguard proberen op te bouwen.

In 'Killer country' worden Mace Bishop en Pylon Buso gevraagd om een rechter te bewaken omdat een wraaklustige gevangene vrijkomt. Een moordenaar heeft de opdracht gekregen om de rechter te elimineren. Daarnaast moeten ze ook een Duitse zakenman bewaken die grossiert in schimmige deals. Maar hij wordt neergeschoten. Zelf zitten ze op veel zwart geld, dat ze ooit hebben verdiend met wapenhandel. En er is Sheemina February, hun nemesis. Ooit mishandelden zij haar en nu wil zij hun ondergang. Daarvoor zijn alle middelen goed.

Deze korte samenvatting doet geen recht aan de complexiteit van het boek. Nicol bedacht diverse verhaallijnen die gaandeweg in elkaar haken. Zijn personages zijn complex, tegendraads, intrigerend en af en toe knettergek. Zuid-Afrika wordt getoond in al zijn schoonheid en gruwel. Het mooiste land van de wereld volgens veel toeristen gaat ten onder aan gesjoemel, foute deals, corruptie en een generatie politici …Lire la suite

Het tweede deel van de 'Kaapstadtrilogie' (deel 1: ‘Payback’*). Ex-wapenhandelaar/smokkelaar Mace Bishop en zijn vriend Pylon Buso hebben nu een beveiligingsbedrijf, maar hebben nog ergens een flink kapitaal gestald. Als ze dit in een winstgevende onderneming willen steken, botsen ze op de invloedrijke crimineel Obed Chocho en op Bishops oude vijand de advocate Sheemina February die er een paar huurmoordenaars op uit sturen om rekeningen te vereffenen. En dan is er nog een rechter die alleen Bishop wil als het op advies over beveiliging aankomt, want er worden heel wat blanke boeren vermoord. Voor wie het eerste deel kent, behoeft dit deel geen aanbeveling. Het op vele terreinen ingewikkelde en chaotische Zuid-Afrika speelt een belangrijke rol en het spannende verhaal is gelardeerd met een zekere ironie, met af en toe cynische opmerkingen, wat past bij de vele en grote cultuurverschillen in dit land. De karaktertekening is sterk, met wat veel nadruk op een gewenst rustig familieleven,…Lire la suite

À propos de Mike Nicol

Mike Nicol, né en 1951 au Cap, est un écrivain et journaliste sud-africain.

Biographie

Après avoir terminé ses études à Johannesbourg, Mike Nicol travaille comme journaliste pour le magazine Leadership. En 1978, il publie Among the Souvenirs, un recueils de poèmes qui remporte le Prix Ingrid-Jonker 1979.

À la fin des années 1980, il se lance avec succès dans le roman, puis aborde en 2006 le roman policier pour devenir l'un des auteurs majeurs du polar sud-africain avec Deon Meyer et Roger Smith,,,.

Œuvre

Poésie