Livre
Néerlandais

De laatste witte man

Mohsin Hamid (auteur), Saskia Van der Lingen (traducteur)
Een man ontwaakt en ontdekt dat zijn witte huid donker is geworden. Overal in het land zijn er soortgelijke gebeurtenissen, waarin velen een omverwerping van de gevestigde orde zien.
Titre
De laatste witte man
Auteur
Mohsin Hamid 1971-
Traducteur
Saskia Van der Lingen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The last white man
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
188 p.
ISBN
9789403182810 (hardback)

Commentaires

De tijdgeest andermaal vol op de staart getrapt

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod Stel: je bent wit, en je wordt donkerbruin wakker. Mohsin Hamid (1971) grijpt in De laatste witte man de lezer meteen bij de lurven.

Om maar even met een van de gedenkwaardigste openingszinnen uit de wereldliteratuur te beginnen: 'Toen Gregor Samsa op een morgen uit onrustige dromen ontwaakte, ontdekte hij dat hij in zijn bed in een monsterachtig ongedierte was veranderd.' Franz Kafka zette er in 1915 zijn lezers mee op scherp in Die Verwandlung (De gedaanteverwisseling), een ontredderend verhaal over hoe iemand in de intimiteit van een gezin ten onder gaat aan sociale uitsluiting.

Dus als de Brits-Pakistaanse schrijver Mohsin Hamid anno nu binnenvalt met: 'Toen Anders, een witte man, op een ochtend ontwaakte, ontdekte hij dat zijn kleur was veranderd in een donker en onmiskenbaar bruin', dan grijpt hij je meteen bij de lurven.

Want ja, wat zou zoiets doen met je zelfbeeld en je identiteit, stel dat? Officieel hoort de kleur van je huid er niets toe te doen, maar dat zijn vrome idealen. En anders helpt de schrijver van De val van de fundamentalist (2007) en Exit West (2017) u wel uit uw rustige dro…Lire la suite

Mohsin Hamid - De laatste witte man

'Toen Anders, een witte man, op een ochtend ontwaakte, ontdekte hij dat zijn kleur was veranderd in een donker en onmiskenbaar bruin.' Hij grijpt je meteen bij de lurven, de naar Kafka's 'De metamorfose' verwijzende openingszin van 'De laatste witte man', de nieuwe roman van de Brits-Pakistaanse Mohsin Hamid. Officieel hoort uw huidskleur er niets toe te doen, maar de schrijver van 'De val van de fundamentalist' (2007) en 'Exit West' (2017) haalt u met dit alweer zeer actuele en geëngageerde verhaal uit uw rustige droom. Het verrassende en sterk uitgewerkte gedachte-experiment is tegelijk confronterend en voorzichtig aftastend. Hamids personages gebruiken opvallend veel twijfelwoorden als 'misschien' en 'iets' terwijl ze hun gevoelens en drijfveren zo eerlijk mogelijk proberen te ontwarren. Anders dan bij Gregor Samsa groeit het personage dat van gedaante verandert hier dan ook naar zijn familie toe, moeizaam, maar toch. Net als in zijn eerdere romans weet Hamid een groot them…Lire la suite

In ‘De laatste witte man’ wordt Anders op een ochtend wakker en ziet dat zijn witte huid donker geworden is. De eerste aan wie hij dit vertelt is Oona, een oude vriend en sinds kort zijn geliefde. Het blijkt dat overal in het land soortgelijke veranderingen hebben plaatsgevonden. Sommigen zien dit als de omverwerping van de gevestigde orde, waartegen ze zich moeten verzetten. Naarmate de band tussen Anders en Oona sterker wordt, krijgen de gebeurtenissen een andere nuance: een kans om elkaar met nieuwe ogen te bekijken. In talige stijl geschreven. Met name geschikt voor literaire lezers. Mohsin Hamid (Lahore, 1971) is een wereldberoemde Pakistaanse schrijver. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Anisfield-Wolf Book Awards, de Asian American Literary Awards en de Betty Trask Award.

À propos de Mohsin Hamid

Mohsin Hamid (ourdou : محسن حامد), né le 23 juillet 1971 à Lahore, est un écrivain pakistanais naturalisé britannique.

Biographie

Œuvres

Romans

  • Partir en fumée, Stock, coll. « La Cosmopolite », 2001 ((en) Moth Smoke, 2000), trad. Bernard Turle, 305 p. (ISBN 2-234-05389-7)
  • L’Intégriste malgré luiEn lire plus sur Wikipedia