De gouden legende : roman

Nadeem Aslam (auteur), Harm Damsma (traducteur), Niek Miedema (traducteur)
De liefdesgeschiedenis van een christenmeisje en een moslimjongen in een door islamitisch extremisme verscheurd Pakistan.
Titre
De gouden legende : roman
Auteur
Nadeem Aslam
Traducteur
Harm Damsma Niek Miedema
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The golden legend
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2017
366 p.
ISBN
9789025450342 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Schrijnende roman over Pakistan ademt vooral geloof in menselijke integriteit

Achter intimidatie en wreedheid gaat een wereld schuil van mensen met verrassend herkenbare behoeften en dromen.

In zijn vijfde roman, De gouden legende (The Golden Legend), schrijft de in Pakistan geboren en op zijn 14de met zijn ouders naar Groot-Brittannië geëmigreerde Nadeem Aslam voor het eerst over zijn land van herkomst.

Wanneer wij in Nederland het woord 'Pakistan' horen, denken we onmiddellijk aan sektarisch geweld, bomvesten, droneaanvallen en andere ellende, en Aslam stelt zich in De gouden legende niet ten doel om dat beeld drastisch te veranderen. Wel maakt hij in zijn roman duidelijk dat ook achter de Pakistaanse werkelijkheid van religieuze vooroordelen, onderdrukking, intimidatie en wreedheid natuurlijk een wereld schuilgaat van mensen met verrassend herkenbare wensen en behoeften, dromen en idealen, krachten en zwakheden.

Aan het begin van De gouden legende lezen we over de opening van de nieuwe bibliotheek van de stad Zamana (losjes gebaseerd op Lahore), het trotse ontwerp van het architectenechtpaar Nargis en Massu…Lire la suite

Nadeem Aslam (1966) is een prijswinnende Pakistaanse schrijver die op jeugdige leeftijd naar Engeland is geëmigreerd. In Nederland is hij bekend door zijn romans 'Kaart voor verdoolde geliefden' en 'De tuin van de blinde'. Deze vijfde roman speelt zich af in het huidige Pakistan. Hoofdpersonen zijn een architecte wier echtgenoot omkomt bij een schietpartij met een Amerikaan, een christelijk meisje dat ze min of meer als haar pleegdochter beschouwt en een jonge moslim uit Kashmir, die gevlucht is uit het kamp waarin hij werd opgeleid tot guerillastrijder. Er is veel haat en geweld van de kant van moslimextremisten jegens de christenen en liberale moslims. Ook de corruptie bij de politie en de geheime dienst wordt bepaald niet verzwegen. Daartegenover staan medemenselijkheid en liefde. Tussen deze negatieve en positieve aspecten van de menselijke samenleving weet de auteur een goed evenwicht te bewaren. Een boeiende roman die velen zal aanspreken.

À propos de Nadeem Aslam

Nadeem Aslam est un écrivain d'expression anglaise, né le 11 juillet 1966 à Gujranwala (Pakistan). Il vit actuellement à Londres.

Biographie

Nadeem Aslam, nait en 1966 à Gujranwala, au Pakistan. Il commence sa carrière d'écrivain à 13 ans, lorsqu'une de ses nouvelles en ourdou est publiée dans un journal pakistanais. Ã l'âge de 14 ans, il émigre en Angleterre avec son père communiste (alors poète et metteur en scène, devenu agent de voirie et ouvrier), fuyant le régime du général Muhammad Zia-ul-Haq pour venir s'établir à Huddersfield, dans le Yorkshire. Il commence des études de biochimie à l'université de Manchester, qu'il abandonne après trois ans pour se consacrer à l'écriture.

Il soumet le manuscrit de son premier roman Season of the Rainbirds à l'éditeur André Deutsch, qui l'accepte im…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions