In de zoektocht naar het meisje van zijn leven belandt een jongeman midden in een internationaal complot om een nieuwe drug in Londen op de markt te brengen en vecht voor zijn identiteit in een wereld van bedrog.
Titre
Glow
Auteur
Ned Beauman
Traducteur
Wim Scherpenisse Gerda Baardman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Glow
Édition
1
Éditeur
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2014
287 p.
ISBN
9789046818190 (paperback)

Commentaires

25 HOUR PARTY PEOPLE

'Literaire sensatie' Ned Beauman verzuipt in de drugsthriller Glow in zijn eigen moeras van plotlijnen. Tel daarbij de overspannen stijl en het resultaat is een groteske flop en een lezerskater.

Het enige wat Raf eigenlijk wilde, was slaap. Hij heeft namelijk last van een afwijkend circadiaans bioritme, wat er in lekentaal op neerkomt dat zijn lichaam ervan overtuigd is dat een dag 25 uren telt. Gevolg: Raf slaapt weinig, en op de meest rare uren, een probleem dat hij probeert tegen te gaan met de bulkinname van drugs. Alles wat in pil- en poedervorm verkrijgbaar is, hapt hij binnen. Alleen heerst er in Londen een absolute drugsdroogte - de Nederlandse xtc-labs zijn opgerold, de Colombiaanse cokeschepen liggen aan de ketting. Extra downer: Rafs lief is ervandoor met een dj.

Maar dat zijn niet zijn grootste problemen. Londen is in de ban van 'glow', een onvindbare partydrug, en van witte bestelwagens die Bir-mese nachtwinkeleigenaars kidnappen. Ze worden ontvoerd en als slaven tewerkgesteld in namaakwerelden, gebouwd door Lacebark, een mijnbedrijf dat ooit in Birma de Concessie runde, maar zich nu tot een farmaceutisch bedrijf heeft omgevormd dat gebruikmaakt van ImPr…Lire la suite

Raf ziet het meisje van zijn dromen in een wasserette maar zijn door drugs benevelde brein reageert niet snel genoeg en hij verliest haar uit het oog. Door een vorm van slaapziekte heeft hij meer tijd en energie dan andere mensen maar die heeft hij nodig ook. Er gebeuren mysterieuze kidnappingen – o.a. zijn vriend - van Burmezen in Londen waarna Raf in contact komt met iemand die zich voordoet als overheidsambtenaar. Die doet een onderzoek naar een nieuwe drug, door een farmaceutische firma ontwikkeld in Myanmar, die nu plotseling opduikt in Londen. Het meisje speelt een prominente rol maar het is niet altijd duidelijk aan welke kant ze staat. Het derde boek van deze gelauwerde Engelse auteur blinkt uit door taalcreativiteit maar is een bevreemdend verhaal, in een roes van drugs geschreven. Het verhaal balanceert constant op de grens van het reële en het irreële en blijft bewust of onbewust vaag, onduidelijk, mysterieus en in een schemerzone, waardoor de plot zwak blijft en de interes…Lire la suite

À propos de Ned Beauman

Ned Beauman, né en 1985 à Londres, est un écrivain britannique.

Biographie

Né en 1985 à Londres, Ned Beauman est considéré comme l’un des prodiges de sa génération sur la scène littéraire anglo-saxonne.

L’Accident de téléportation, sélectionné pour le Booker Prize et adoubé par la revue Granta, a été traduit en 2015 par Catherine Richard pour les éditions Joëlle Losfeld. Glow son deuxième roman, sera publié en 2017 chez le même éditeur.

Œuvres

  • Boxer, Beetle, 2010
  • L’Accident de téléportation [« The Teleportation Accident », 2012], trad. de Catherine Richard, Paris, Éditions Joëlle Losfeld, coll. « Littérature étrangère », 2015, 350 p. (ISBN 978-2-07-252837-8)En lire plus sur Wikipedia

Suggestions