De geschiedenis van de liefde

Nicole Krauss (auteur)

De geschiedenis van de liefde

Op geheimzinnige wijze duikt er een boek op dat een oude joods-Poolse immigrant, die zijn zoon zoekt in Amerika, verbindt met een meisje dat wil weten wie haar naamgenote in het boek is.
Sujet
Familie, Liefde
Titre
De geschiedenis van de liefde
Auteur
Nicole Krauss
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The history of love
Éditeur
Amsterdam: Anthos, 2005
289 p.
ISBN
90-414-0931-9

Commentaires

Het beeld van het naoorlogse Amerikaanse proza werd voor een belangrijk deel bepaald door de inbreng van joods-Amerikaanse schrijvers. Het is opvallend hoe een relatief kleine etnische groep zijn stempel drukte op het intellectuele debat en de literatuur van de Verenigde Staten. Saul Bellow, Philip Roth, Isaac Bashevis Singer, Bernard Malamud, E.L. Doctorow en J.D. Salinger zijn een aantal van de namen waaraan de Amerikaanse literatuur van na 1945 zijn internationale doorbraak te danken heeft. Het recente overlijden van Saul Bellow luidt het definitieve einde in van deze invloedrijke generatie joods-Amerikaanse schrijvers. Intussen staat al een nieuwe lichting klaar in de coulissen. Of zij de verwezenlijkingen van hun voorgangers kunnen evenaren, is nog maar de vraag. Feit is dat met namen als Ethan Englander, Myla Goldberg en Jonathan Safran Foer de kwaliteit van deze nieuwe generatie in elk geval niet mag worden onderschat.

Joods-Amerikaans?

Wat moeten we verstaan onde…Lire la suite
In dit boek komen drie verhaallijnen samen. Eerst die van de gepensioneerde slotenmaker Leo Gursky die als Pool een kluizenaarsleven leidt in Amerika. Hij schrijft een boek en stuurt dit naar zijn zoon die hem niet kent. De tweede verhaallijn is die van de 14-jarige Alma, genoemd naar iemand uit ‘De geschiedenis van de liefde’, een Spaans boek dat haar jong gestorven vader aan haar moeder gaf die nu het verzoek krijgt om het te vertalen. De laatste lijn is van Zvi Litvinoff die in 1941 van Polen naar Chili ging. ’De geschiedenis van de liefde’ is zijn enig gepubliceerde werk. Leo en Alma vertellen zelf, het deel van Zvi komt via een verteller. Een indringend geschreven roman met joodse elementen. Het boek vraagt veel aandacht, maar verdient dat. De auteur (1974) debuteerde twee jaar geleden met ‘Man komt kamer binnen’. In de pers wordt haar nieuwste roman vergeleken met ‘Alles is verlicht’(2002) van Jonathan Safran Foer, haar man. Het boek is opgedragen aan de vier joodse grootouders …Lire la suite

À propos de Nicole Krauss

Nicole Krauss est une romancière américaine née le 18 août 1974 à New York.

Biographie

Son père, Juif américain (d'origine hongroise et biélorusse), ingénieur et chirurgien orthopédiste, et sa mère, Juive britannique (d'origine allemande et ukrainienne), se rencontrent en Israël avant d'émigrer à New York.

Nicole Krauss grandit à Long Island. Elle est diplômée de Stanford, d'Oxford (Somerville College) et enfin de l'Institut Courtauld de Londres, où elle étudie la poésie.

Elle est finaliste du prix du poète le plus jeune de Yale. Sa poésie paraît dans des revues telles que Les Socs, et le Doubletake à Paris[réf. nécessaire]. Après avoir soutenu une thèse sur le sculpteur Joseph …En lire plus sur Wikipedia