Livre
Néerlandais

Tegengif : geluk voor mensen die een hekel hebben aan positief denken

Oliver Burkeman (auteur)

Tegengif : geluk voor mensen die een hekel hebben aan positief denken

Door geluk krampachtig na te streven, bereiken we juist het tegenovergestelde, aldus Burkeman. Enkel positief denken maakt volgens hem niet gelukkig. We moeten ook mislukkingen, pessimisme, onzekerheid en twijfel in ons leven toelaten.
Sujet
Geluk
Extra subject
levenskunst
Titre
Tegengif : geluk voor mensen die een hekel hebben aan positief denken
Auteur
Oliver Burkeman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The antidote : happiness for people who can't stand positive thinking
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Ambo, 2012
235 p.
ISBN
9789026323232 (paperback)

Commentaires

‘Door krampachtig te streven naar geluk, worden we net ongelukkig’, zo luidt het betoog van Tegengif. Een alternatieve route naar geluk en succes bestaat! Er verschijnen vele op positief denken gestoelde zelfhulpboeken, maar die zijn zelden wetenschappelijk onderbouwd of zijn gebaseerd op nooit uitgevoerd onderzoek. Oliver Burkeman houdt een pleidooi voor het omarmen van tegenslagen, mislukkingen en twijfel. Ook deze negatieve emoties maken immers deel uit van ons leven. In plaats van twijfel en onzekerheid koste wat het kost uit ons leven te weren, moeten we ze net omarmen, aldus de auteur. Een misschien wat zwartgallige gedachtegang voor de onverbeterlijke positivo’s onder ons, maar na het lezen van dit boek is er wel iets te zeggen voor deze alternatieve kijk op onze zoektocht naar geluk.
De auteur begint met de uiteenzetting van zijn bezoek aan een merkwaardige Amerikaanse goeroe show. Na deze passage hoop je halsstarrig dat er méér in dit boek zit dan enkel de persoon…Lire la suite
Eindelijk een kritisch boek over alle 'positief denken'-bewegingen en -boeken. Wij allen proberen krampachtig gelukkig te worden. Het blijkt echter dat meer geld en meer gezondheid niet gelukkiger maken. Positief denken ook niet! Er verschijnen vele zelfhulpboeken, maar die zijn zelden wetenschappelijk onderbouwd of ze zijn geënt op nooit uitgevoerd onderzoek. Deze schrijver, sociaal en politiek wetenschapper, stelt dat het omarmen van mislukkingen, pessimisme en onzekerheid en het toelaten van twijfel in je leven beter werken als alternatief pad. Hij haalt daarbij allerlei filosofen aan als Seneca, Boeddha, Descartes etc. Het boek is niet al te gemakkelijk te lezen, maar zeer de moeite waard. Met literatuurverwijzingen in eindnoten en een register.