Livre
Néerlandais

Heimwee naar een andere wereld : verhalen

Ottessa Moshfegh (auteur), Lidwien Biekmann (traducteur), Tjadine Stheeman (traducteur)
Korte verhalen over eenzame Amerikanen die betere tijden hebben gekend en nu hun draai niet meer kunnen vinden.
Titre
Heimwee naar een andere wereld : verhalen
Auteur
Ottessa Moshfegh
Traducteur
Lidwien Biekmann Tjadine Stheeman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Homesick for another world
Éditeur
Amsterdam: Hollands Diep, 2019
253 p.
ISBN
9789048846023 (paperback)

Commentaires

Grijstinten

Modern life is rubbish: Ottessa Moshfegh werkt het motto van Blur uit tot een verhalenbundel. Maar schrijven over verveling heeft één gevaar: dat je de lezer gaat vervelen.

Als het allemaal tegenzit, bestaat er een simpele oplossing: weggaan. Charles kiest voor die laffe nooduitgang. Na een ruzie met zijn hoogzwangere vrouw neemt hij nukkig zijn intrek in de blokhut van zijn ouders. Niet voor altijd, natuurlijk – dat zou dan weer té dapper zijn – maar ‘om nog een laatste weekend voor mezelf te hebben voordat de baby werd geboren en mijn leven zoals ik het kende voor altijd zou zijn verpest’. Eens daar slaat de verveling snoeihard toe. Een joint helpt even en mocht hij die fles wijn openkrijgen, dan zou hij zich kunnen bezatten, maar nergens in die verdomde blokhut is een kurkentrekker te bespeuren. Van existentiële zelfhaat is geen sprake, wel van een banaal inzicht: Charles’ leven is ronduit saai, en daar lonkt al de dwarsbalk. Net voor hij zijn broekriem rond zijn hals gespt, wordt er op de deur geklopt: een lokaal meisje brengt redding met een zakje crystal meth.

Dat verhaal, De donkere, bochtige weg…Lire la suite

Bundel met veertien verhalen over vaak weinig aantrekkelijke, eenzame Amerikaanse mensen die betere tijden hebben gekend en nu hun draai niet meer kunnen vinden. Zo probeert in het eerste verhaal ‘M’n leven beteren’ een lerares in New York met drank en cocaïne te overleven. ‘De donkere, bochtige weg’ gaat over een man die het gezeur van zijn zwangere vrouw ontvlucht in de berghut van zijn ouders en daar wordt geconfronteerd met een vriendin van zijn broer. In ‘De beachboy’ komt een man wiens vrouw plotseling is overleden door het zien van haar laatste foto’s tot nieuwe inzichten, en in het slotverhaal probeert een meisje te ontsnappen aan de wereld die haar niet bevalt. De debuutroman ‘Eileen’ van de Amerikaanse auteur (1981) werd genomineerd voor de Man Booker Prize 2016 en bekroond met PEN/Hemingway Prize for Debut Fiction. Ook deze verhalenbundel laat zien dat ze een belangrijke nieuwe stem is. De sombere, heel boeiende, vaak verrassende verhalen zijn uitstekend, soms met zwarte hu…Lire la suite

À propos de Ottessa Moshfegh

Ottessa Moshfegh, née le 20 mai 1981 à Boston dans le Massachusetts, est une écrivaine américaine. Son roman Eileen remporte le prix Booker 2005.

Biographie

Née d'un père iranien et d'une mère croate, tous deux musiciens et enseignants au Conservatoire de musique de la Nouvelle-Angleterre,. Elle apprend à jouer du piano et de la clarinette dès l'enfance.

Elle fréquente la Commonwealth School de Boston et obtient une licence d'anglais au Barnard College en 2002,. Elle obtient, en 2011, une maîtrise en arts littéraires à l'université de Brown. Lors de ses années à l'Université de Stanford, elle bénéficie de la bourse Wallace Stegner entre 2013 et 2015.

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions