In het fictieve middeleeuwse dorp Lapvona vindt de dertienjarige herderszoon Marek zijn weg.
Titre
Lapvona
Auteur
Ottessa Moshfegh
Traducteur
Tjadine Stheeman Lidwien Biekmann
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Lapvona
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
350 p.
ISBN
9789403182711 (paperback)

Commentaires

Welkom in Ottessa Moshfeghs middeleeuwen

Stront speelt de hoofdrol in Ottessa Moshfeghs nihilistische nieuwe roman Lapvona, een middeleeuwse groteske.

Twee afgeslachte kinderen, een handvol dierlijke uitwerpselen en een afgesneden oor. Welkom in Ottessa Moshfeghs middeleeuwen. Nog voordat je twee pagina's ver bent in de nieuwe roman van de schrijfster van de verhalenbundel Heimwee naar een andere wereld en de onverwachte bestseller Mijn jaar van rust en kalmte sta je al kniehoog in het bloed en de modder. De zelfkastijding, de verkrachtingen en het kannibalisme moeten dan nog volgen.

Waar de 41-jarige schrijfster in haar vorige romans doorgaans de psyche van één personage verkende, laat ze de verteller van Lapvona door het bewustzijn van een half dorp dwalen. Er is de herder Jude die meer van zijn lammetjes dan van mensen houdt, er is zijn misvormde zoon Marek, de uit verveling wreedaardige landheer Villiam, de dorpsheks, de dorpspriester, de dorpstimmerman en de dorpsoudste. Meer dan een doelgerichte plot zijn het moedermelk, bloed en andere lichaamssappen die de personages aan elkaar binden. Moshfegh schrij…Lire la suite

In het fictieve middeleeuwse dorp Lapvona heeft Marek (13 jaar) het moeilijk als enig kind van de brute schaapherder Jude, die hem niet alleen mishandelt maar hem ook de waarheid niet wil vertellen over de dood van zijn moeder Agate. Zijn steun en toeverlaat is Ina, de vroedvrouw en heks uit het dorp die ook zijn min was toen hij een baby was. Het gaat niet goed met het met het harde hand gevoerde bestuur in het dorp door Lord Villiam, een verre neef van Mareks vader. Maar Mareks leven verandert volkomen als Villiams zoon en opvolger Jacob min-of-meer door zijn toedoen de dood vindt. Op verzoek van Villiam, die vindt dat Marek op hem lijkt, neemt hij Jacobs plaats in. Deze vierde roman van de Amerikaanse auteur, wier tweede ‘Eileen’* werd genomineerd voor Man Booker Prize 2016, is minder sterk dan eerdere romans. Qua sfeer kan het een donkere, ‘gothic novel’ genoemd worden, waarin wel een raak beeld wordt gegeven van een harde, middeleeuwse maatschappij en mensen en situaties erg goed…Lire la suite

À propos de Ottessa Moshfegh

Ottessa Moshfegh, née le 20 mai 1981 à Boston dans le Massachusetts, est une écrivaine américaine. Son roman Eileen remporte le prix Booker 2005.

Biographie

Née d'un père iranien et d'une mère croate, tous deux musiciens et enseignants au Conservatoire de musique de la Nouvelle-Angleterre,. Elle apprend à jouer du piano et de la clarinette dès l'enfance.

Elle fréquente la Commonwealth School de Boston et obtient une licence d'anglais au Barnard College en 2002,. Elle obtient, en 2011, une maîtrise en arts littéraires à l'université de Brown. Lors de ses années à l'Université de Stanford, elle bénéficie de la bourse Wallace Stegner entre 2013 et 2015.

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions