Livre
Néerlandais

De bediende : roman

Robert Walser (auteur), Machteld Bokhove (traducteur)
De bediende van een Zwitserse industrie͏̈el maakt de neergang mee van diens gezin en daarmee van de burgerlijke moraal waarin ook hijzelf geborgenheid dacht te vinden.
Titre
De bediende : roman / Robert Walser ; vertaald uit het Duits en van een nawoord voorzien door Machteld Bokhove
Auteur
Robert Walser 1878-1956
Traducteur
Machteld Bokhove
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Der Gehülfe
Éditeur
[Amsterdam]: Koppernik, © 2021
283 p.
ISBN
9789083089874 (paperback)

Commentaires

Niet meer zo'n 'curieuze kerel' zijn

Grappig en tragisch tegelijk: de roman De bediende van Robert Walser is na meer dan honderd jaar nog steeds onvergetelijk.

Robert Walser (1878-1956) was altijd een buitenbeentje: een eenzaat die zelden langer dan enkele maanden in dezelfde kamers woonde, een Zwitser die mislukte in Berlijn, een bewonderd schrijver die niet voor vol werd aanzien. Hij schreef naïef proza, heette het; Thomas Mann noemde zijn werk dat van een 'ondeugend kind'. Hij bedoelde het als compliment.

Wanneer Walser vijftig is, wordt hij opgenomen in een instelling voor geesteszieken. Hij zal niet meer in de vrije wereld leven. Bijna dertig jaar later sterft hij, door een hartaanval, tijdens een wandeling door de sneeuw op kerstdag. Dat wij vandaag het geluk hebben weer enkele van zijn titels in het Nederlands te kunnen lezen, hebben we te danken aan de onvermoeibare inspanningen van de betreurde Machteld Bokhove, die zich uit liefde voor Walser op het vertalen van zijn werk stortte. Nu verschijnt ook De bediende (1908).

'Op een morgen om acht uur stond een jonge man voor de deur van een vrijstaand, ogenschijnlij…Lire la suite

De Zwitserse auteur, geboren in 1878 in het kanton Bern en overleden in 1956 in een psychiatrische kliniek in het kanton Appenzell, staat in de schaduw van zijn Duitse naamgenoot Martin Walser. Robert Walser schreef gedichten en maar drie romans, waarvan de literaire klassieker ‘De bediende’ (‘Der Gehülfe’) de meest bekende is. De roman ontstond tijdens zijn meest vruchtbare werkperiode van 1906 – 1913. In deze roman verwerkt Walser zijn verleden als medewerker van een uitvinder. Het is de situatie van ‘heer en knecht’ tussen de hoofdpersonen Tobler (heer) en Joseph Marti (knecht). Marti verkeert in een permanente situatie van gevoelens van nieuwsgierigheid en angst. Toblers bedrijf verkeert financieel in een penibele situatie. De veilige werksituatie die Marti voor ogen had blijkt een farce te zijn. Tobler en zijn gezin leven in een schijnwereld die Marti op een gegeven moment besluit te verlaten. De roman kent geen hoogtepunten en geen spanningsbogen maar kabbelt voort als een rivie…Lire la suite

À propos de Robert Walser

  • Robert Walser (1878-1956), un écrivain suisse.
  • Robert Walser, un musicologue américain.
En lire plus sur Wikipedia