Livre
Néerlandais
Als een jonge Amerikaans-Hai͏̈tiaanse vrouw wordt ontvoerd door een groepje zeer gewelddadige mannen heeft dat, als ze vrij komt, grote invloed op haar verdere leven.
Titre
In ongetemde staat
Auteur
Roxane Gay
Traducteur
Aleid Van Eekelen-Benders
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
An untamed state
Éditeur
Amsterdam: Cargo, 2015
365 p.
ISBN
9789023492344 (paperback)

Commentaires

Oprah Winfreytip

Gays debuutroman gaat over de Haïtiaanse Mireille Duval, een advocaat uit Miami, die met haar Amerikaanse, blanke man en hun 9 maanden oude zoontje haar gefortuneerde ouders bezoekt in Haïti. Ze wordt gekidnapt en 13 dagen vastgehouden door een bende. Mireille wordt gemarteld en onderworpen aan groepsverkrachting, alles heel uitdrukkelijk ...

Gays debuutroman gaat over de Haïtiaanse Mireille Duval, een advocaat uit Miami, die met haar Amerikaanse, blanke man en hun 9 maanden oude zoontje haar gefortuneerde ouders bezoekt in Haïti. Ze wordt gekidnapt en 13 dagen vastgehouden door een bende. Mireille wordt gemarteld en onderworpen aan groepsverkrachting, alles heel uitdrukkelijk en precies beschreven. In de rest van het verhaal is ze bezig met de verwerking daarvan.

Het boek, dat je in een zucht uit hebt, werpt interessante vragen op over sekse- en klasseverschillen en over het feit dat kidnappingen in Haïti schering en inslag zijn. Gay spoort de lezer aan na te denken over bevoorrechte posities en onderstreept nog maar eens dat niemand perfect is. Maar literatuur wil het niet worden. Dat heeft te maken met zinnen als deze: 'De tere beenderconstructie in mijn wangen klopte fel' en : 'Ik moest de broze hoop blijven koesteren dat ik naar mijn nog-lang-en-gelukkig kon terugkeren.' Het heeft ook te maken met warrige pe…Lire la suite

Verpletterend debuut van een Amerikaanse blogster en columniste die veel opzien baarde met deze roman. Mireille, een jonge Amerikaans-Haïtiaanse vrouw, wordt op klaarlichte dag ontvoerd door een groepje mannen. Ze zijn uit op haar vaders geld maar wanneer deze niet ingaat op de eisen van de ontvoerders worden ze wraakzuchtig. Voor Mireille betekent dit het begin van een nachtmerrie. De daadwerkelijke ontvoering duurt dertien dagen, maar Mireille is zo getraumatiseerd wanneer ze eindelijk vrij komt dat ze een lange weg heeft te gaan voor ze weer een beetje haar oude leven kan oppakken. Gay beschrijft al het geweld dat Mireille moet ondergaan rauw. Ze windt er geen doekjes om, wat resulteert in een heftige roman. Om en om vertellen Mireille en haar man Michael wat er is gebeurd. Vooral de band tussen Mireille en haar schoonmoeder is zeer aangrijpend. Gay onderzoekt in haar boek wat er overblijft van iemand die extreem geweld overleeft maar toch min of meer is doodgegaan.

À propos de Roxane Gay

GFDL 1.2 - Image by Slowking4

Roxane Gay, née en 1974, est une autrice, professeure d'université et éditrice américaine. Elle est notamment connue pour l'essai Bad Feminist publié en 2014.

Biographie

Roxane Gay est née à Omaha, au Nebraska. Elle est la fille d'immigrés haïtiens installés aux États-Unis. Elle fréquente l'école secondaire de l'Académie Phillips Exeter au New Hampshire.

Inscrite à l'université Yale, elle démarre un premier cycle qu'elle abandonne en dernière année, afin de suivre une relation en Arizona,. Après avoir complété son Bachelor of Arts au Nebraska, elle obtient un Master of Art en écriture créative de l'université du Nebraska à Lincoln. En 2010, Roxane Gay obtient un doctorat (Ph.D) en rhétorique et communication technique à l'Université technologique du Michigan. Sa thèse, dirigée par Ann Brady, s'intitule Subvertir le poste de sujet : Vers un nouveau discours sur les ét…En lire plus sur Wikipedia