Livre
Néerlandais

Vergeten oorlog

Public cible:
9-11 ans et plus
Tien verhalen over kinderen uit verschillende landen die de Tweede Wereldoorlog meemaken. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Vergeten oorlog
Auteur
Schrijvers van de Ronde Tafel
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2009
224 p.
ISBN
9789025855383 (gebonden)

Commentaires

Vergeten oorlog bundelt tien verhalen waarin kinderen geconfronteerd worden met de Tweede Wereldoorlog in hun eigen land. Vooral plaatsen die bij kinderen niet zo bekend zijn, maar waar de strijd eveneens woedde, komen aan bod, zoals Ethiopië, Suriname, Irak, Aruba en Marokko. De verhalen zijn stuk voor stuk sterk gestructureerd, boeiend en ook hoopvol. Ze kennen duidelijk een historische inslag, zonder belerend of saai te zijn.
Beklijvend is o.m. het derde verhaal, 'De mensentuin' van Arend van Dam, gebaseerd op waargebeurde feiten. Wanneer bommen gedropt worden op de zoo van de Poolse familie Rabinski, besluit het gezin Joden onder te brengen in de dierenverblijven. Ongeveer driehonderdduizend Joden komen tijdens de oorlog in het getto van Warschau om, maar driehonderd overleven ondergedoken in de dierentuin en halen zo de bevrijding.
Even hoopvol eindigt 'Elia komt altijd terug' van Agave Kruijssen. De dappere Ilja uit het bezette Rusland sluit zich aan bij de partizan…Lire la suite
Hoe was het om als kind de Tweede Wereldoorlog mee te maken? En hoe verschillend was dat in Marokko, China, Irak, Suriname of Nederlands-Indië? In deze verhalenbundel staan tien mooie en spannende verhalen van de ‘Schrijvers van de Ronde Tafel’ over tien kinderen uit verschillende landen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn onder andere Lydia Rood, Joyce Pool, Arend van Dam en Agave Kruijssen die door middel van verhalen het verleden invoelbaar willen maken voor kinderen. Elk verhaal heeft een kind als hoofdpersonage, begint met een tijdlijn en eindigt met een cursief stuk tekst dat feitelijkheden aan het verhaal toevoegt. Ook is bij elk verhaal een foto van het kind opgenomen. Daarnaast is er een website waarop achtergronden en lessuggesties staan, www.vergetenoorlog.nl. Ideaal om voor te lezen bij een project over de Tweede Wereldoorlog, waarbij ook eens andere dan de Nederlandse ervaringen centraal staan. Maar natuurlijk ook om zelf te lezen in de b…Lire la suite

Vergeten oorlog

De Tweede Wereldoorlog heeft niet alleen Europa getroffen maar de hele wereld. In deze bundel staan tien verhalen van kinderen die in hun land de oorlog meemaakten. De verhalen spelen zich af in Ethiopië, China, Polen, Suriname, Irak, Rusland, de Nederlandse Antillen, Marokko, Kroatië en Nederlands-Indië. Het zijn korte verhalen die de oorlog beschrijven vanuit de beperkte leefwereld van het kind op dat ogenblik met zijn gruwelen, meedogenloosheid, honger, angst en drang om te overleven. Na elk verhaal volgt een beknopte historische en geografische situering. En dat is zeker een pluspunt. Dit boek is een aanrader voor onze kinderen die niet beseffen hoe goed ze het hebben terwijl vele leeftijdsgenoten nu nog in oorlogsgebieden moeten zien te overleven.