Grand Hotel
Autre titre Mensen in 't hotel

Grand Hotel
Autre titre Mensen in 't hotel
Commentaires
Je komt, je blijft een poosje, je vertrekt
ROMAN. De herontdekte, dieptragische draaideurkomedie Grand Hotel van de nobele onbekende Oostenrijkse Vicki Baum houdt ons op fijnzinnige wijze een spiegel voor: we zijn in dit leven allen slechts op logement.
Denk aan bijvoorbeeld Hotel New Hampshire van John Irving, Hotel du Lac van Anita Brookner, De dame met het hondje van Tsjechov en een groot aantal boeken van Agatha Christie: weinig decors zullen in de literatuur zo vaak gebruikt en - bij schrijvers én lezers - even geliefd zijn als dat van een hotel. Behalve hopen leesplezier biedt het in 1929 verschenen Grand Hotel van de Oostenrijkse Vicki Baum een mogelijk antwoord op de vraag hoe dat zo komt.
Menschen im Hotel, zoals de toentertijd algauw - met Greta Garbo en John Barrymore - verfilmde en heden nieuw vertaalde bestseller in het Duits is getiteld, speelt zich af in Berlijn en kent, zoals dat dikwijls het geval is met hotelboeken, verscheidene hoofdpersonages die, althans aan het begin, met al hun besognes en hebbelijkheden om beurten aan bod komen.
Bon vivant
Zo is er de terminale Kringelein, wiens nakende dood hem ertoe heeft genoopt zijn altoos kijvende vrouw te verlaten en die nu zinnens is de la…Lire la suite
Feest der draaideuren
Roman. In Grand Hotel liet Vicki Baum in 1929 clichépersonages en een dito decor oplichten. Het wervelende verhaal leefde als feuilleton, roman, toneelstuk en film. Tijd voor een herontdekking.
Romans en verhalen van Europese interbellumauteurs als Franz Werfel en Joseph Roth hebben op het eerste gezicht weinig gemeen met die van Amerikaanse tijdgenoten als F. Scott Fitzgerald. Roth en Werfel drenken hun werk in politiek en moraliteit. Oude dynastieën doven uit en Europa davert op zijn grondvesten; telkens opnieuw verliezen hun personages het geloof in hun land, cultuur, zichzelf.
Toch twijfelen de mooie meisjes en jongemannen die het werk van Fitzgerald bevolken al evenzeer. Ze vullen hun dagen met veel drank en nog meer verveling, zwalpen van feestje naar bal en verliezen zichzelf in ennui. Niet weten wat de toekomst brengt, het breekt elke ondernemingszin in de knop. Ze lopen erbij als bejaarden in de fleur van hun leven.
De Oostenrijkse Vicki Baum (1888-1960) bevolkte in 1929 haar Grand Hotel met personages die gelijkenissen vertonen met de literaire karakteristieken van aan weerszijden van de oceaan. Je hebt er die de littekens van het verleden nau…Lire la suite
Charmant gebleven jarentwintigbestseller
Het is een inmiddels al te beproefd recept: in een chic hotel raken de levens van een bonte verzameling personages kortstondig met elkaar verweven, in een plot vol passie, intriges - en het liefst ook een moord.
Met Grand Hotel voldoet Vicki Baum (1888-1960) aan alle eisen van het genre. De roman, gesitueerd in het Berlijn van de Weimarrepubliek, werd eind jaren twintig een internationale bestseller; al gauw volgden er een toneelbewerking en een verfilming met Greta Garbo. Na haar emigratie naar de VS in 1931 schreef de Joods-Oostenrijkse Baum nog zo'n tien succesvolle romans, maar Grand Hotel bleef haar bekendste werk.
Negentig jaar later heeft het boek zijn charme behouden. Met schwung en aangename ironie voert Baum haar personages ten tonele. Er is de balletdanseres op leeftijd, die niet langer volle zalen trekt en zwelgt in zelfmedelijden; de oorlogsveteraan met het kapotgeschoten gezicht ('souvenir uit Vlaanderen'), die zijn dagen eenzaam slijt in de lobby; de charismatische maar verarmde baron, die zijn decadente levensstijl bekostigt door andere gasten te bestelen. In filmische scènes met levendige dialogen laat Baum deze types vriendschap sluiten, ruziemaken, feesten,…Lire la suite